Львівський трамвай став пам’ятником у Кишиневі (фото)

До 1960-го року вулицями столиці Молдови Кишинева ходив трамвай. Після того, як колії розібрали, вагони, які залишилися передали до Львова, де вони возили львів’ян на протязі багатьох років. Цьогоріч трамвай зі Львова з’явився у Кишиневі. На цей раз у вигляді пам’ятника.

- Трамвайний вагон «Tatra T4SU» із номером 818 майже 35 років возив львів’ян, – розказує активіст громадського об’єднання «Львів’яни за електротранспорт» Дмитро Янківський. – Потім його списали і він чекав порізки і утилізації – така доля спіткала більшість його колег. Спіткала би, напевне, і його, але у грудні 2013 року його врятували молдавани, придбавши для відновлення. Пройшло півроку і трамвайний вагон, який у Львові розглядали лише у ролі металобрухту у Кишиневі став пам’ятником, який нагадує мешканцям, що колись у столиці Молдови ходив трамвай. Найцікавіше, що навіть після відновлення він зберіг свій інвентарний № 818.

IMG_2696

Дивись. Інфо уже повідомляло про те, що у трамвайному депо Львова зберігається цілий ряд цікавих історичних вагонів, які могли б стати музейними експонатами, то ж ми поцікавилися у Дмитра як просувається справа із відновленням раритетних вагонів у Львові.

- На жаль, практично ніяк не просувається. Ми подали звернення на ім’я міського голови Львова Андрія Івановича Садового, на яке отримали листа-відписку із «Львівелектротрансу» про те, що списання і утилізація історичних вагонів заборонена… На папері виглядає добре, проте насправді історичні трамвайні вагони як стояли під відкритим небом, зазнаючи ударів стихії, так і продовжують стояти. Відповідь стандартна: немає грошей на ремонт… А хіба потрібні гроші для того, щоб просто поставити вагони раритети, щоб вони чекали кращих часів у сухому ангарі, а не під снігом і дощем… Боюся, що під відкритим небом трамваї не доживуть до наступного року… - жаліється активіст. – Після відновлення трамваї-раритети могли б стати туристичною атракцією, адже багато хто захоче проїхатися на трамвайчиках, яким «стукнуло» по 50 – 100 років…

На жаль, замість реальних справ, величезна кількість грошей, наче вода в пісок, витрачається на «промоцію» міста… Коли ж люди приїздять до Львова, вони бачать, що в реальності Львів зовсім інший (в гіршу сторону), а ніж про нього пишуть «промоутери» Львова…

Антон Лягушкін, фото Святослав Заяць.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: