Депутати просять Верховну Раду прийняти закон про люстрацію суддів

Обласна рада вважає за необхідне усунення від керівних посад суддів, які ухвалювали рішення, що сприяли рейдерським захопленням бізнесу, були причетні до зловживань під час виборів та покривали порушення прав людини.

Про це йдеться у зверненні до Верховної Ради України щодо необхідності невідкладного розгляду та затвердження законодавства про становлення системи незалежного, прозорого та справедливого судочинства, яке депутати ухвалили 69 голосами на третьому пленарному засіданні ХХХ сесії Львівської обласної ради.

У зверненні йдеться про актуальність і необхідність напрацювання та прийняття законів про люстрацію суддів.

"Першим кроком на шляху усунення від керівних посад суддів, які себе дискредитували, стало прийняття 8 квітня 2014 року Закону України "Про відновлення довіри до судової влади в Україні". Його мета – підвищення авторитету судової влади України та довіри громадян до судової гілки влади, відновлення законності і справедливості. На жаль, дія цього Закону, в основному, поширюється на тих суддів, хто порушив присягу або вчинив кримінальне правопорушення під час винесення рішень щодо учасників акцій протесту, починаючи з 21 листопада 2013 року.

Обласна рада вважає за необхідне активізацію та продовження цього процесу, оскільки дія Закону не поширюється на суддів, які ухвалювали рішення, що сприяли рейдерським захопленням бізнесу, були причетні до зловживань під час виборів та покривали порушення інших прав людини, гарантованих Конституцією. Ефективна судова система є засобом забезпечення суспільного порядку, що є джерелом суспільного добробуту.

Закликаємо невідкладно розглянути та ухвалити закони, які регулюватимуть процедуру проведення люстрації в Україні. Сподіваємось, що унікальний шанс на зміни, який отримала Україна високою ціною життя своїх громадян, буде використаний, у тому числі, і для оновлення судової влади, яка потребує системних змін" – сказано у зверненні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: