Обласна рада вимагає недопустити ліквідації Бориславської експедиції Прикарпатського УБР ПАТ "Укрнафта"

8 липня на третьому пленарному засіданні ХХХ сесії Львівської обласної ради депутати звернулися до Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів з метою недопущення ліквідації Бориславської експедиції Прикарпатського УБР ПАТ "Укрнафта", повідомили у прес-службі ЛОР.

"Останні півроку наша держава бореться за незалежність та самостійність, захищаючи власний суверенітет і територіальну цілісність. Водночас розбудова державності України, входження її повноправним членом у світове співтовариство потребують вирішення проблем організації сталих і надійних шляхів забезпечення паливно-енергетичних ресурсів, зменшення залежності від імпорту енергоносіїв та збільшення їх ефективного використання. Розвиток й ефективне функціонування нафтового комплексу в сучасних умовах дозволить забезпечити життєздатність економіки та задовольнити соціальні потреби населення" – йдеться у зверненні.

Депутати наголошують, що більше як півтора сторіччя важливу роль у нафтовидобувній галузі нашої держави відігравав Борислав – один з перших нафтових центрів світу. Незважаючи на цей факт, Прикарпатське управління бурових робіт ПАТ "Укрнафта" (далі – ПУБР) свідомо провадить політику, спрямовану на ліквідацію діючої на сьогодні Бориславської експедиції.

З жовтня 2003 року внаслідок реструктуризації Бориславське УБР було перейменовано на Бориславську експедицію та введено до складу ПУБР у місті Долина Івано-Франківської області. Відтоді відбувається тотальне скорочення працівників підприємства, здебільшого жителів Борислава.

Численні факти свідчать про знищення на теренах Львівської області такого життєво важливого промислу як буріння та розвідка нафтових і газових родовищ: наказ керівництва ПУБР № 1980 від 24.10.2013 року про скорочення всіх працівників апарату управління Бориславської експедиції та переведення декількох у штат ПУБР, накази про демонтаж та перевезення основних засобів у м. Долина, тиск на працівників тощо.

Слід звернути увагу і на те, що подальше провадження такої політики неодмінно призведе до підвищення рівня безробіття в м. Бориславі, що й так є найвищим в області, зменшення надходжень до місцевого та державного бюджетів, втрати кваліфікованих фахівців, тобто до остаточного знищення галузі буріння в місті нафтовиків.

Бориславська експедиція Прикарпатського УБР ПАТ "Укрнафта" є бюджетоутворюючим підприємством для Борислава. Зважаючи на перспективи розширення повноважень місцевого самоврядування в Україні, питання наповнення бюджету місцевої громади набуде стратегічного значення.

Сьогодні весь цивілізований світ працює в напрямку зниження залежності від такого непрогнозованого постачальника енергоносіїв, як Росія. Розвиток альтернативних джерел нафти й газу, більш ефективне використання вже освоєних родовищ – складові енергетичної безпеки кожної держави. Особливо актуальним це питання є для України, яка знаходиться у стані військового та тривалого економічного протистояння з північним сусідом. Саме тому збереження перспективного нафтовидобувного підприємства в нафтоносному районі – це питання й державної безпеки та суверенітету країни.

З огляду на це, Львівська обласна рада просить Кабінет Міністрів України вжити невідкладних заходів для недопущення ліквідації Бориславської експедиції Прикарпатського УБР ПАТ "Укрнафта", а також посприяти у відновленні нафтовидобувної галузі на території Львівщини, у тому числі шляхом співпраці з робочою групою з питань розвитку галузі буріння в Бориславському нафтогазопромисловому районі (ініціатором створення групи є народний депутат Ігор Васюник ).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: