Степан Кубів: Головою Львівської ОДА я не буду

Екс-голова Національного банку України Степан Кубів 7 липня відповів телефоном на запитання «Щоденного Львова» про роботу, вибори Верховної Ради і децентралізацію влади, повідомили Дивись. Інфо у Львівському прес-клубі.

- 18 червня Ви власноруч написали заяву з проханням про відставку з посади голови Національного банку України – цитуємо – «у зв’язку з наміром продовжити публічну політичну діяльність». Посада голови Львівської облдержадміністрації, на яку Вас після цього неодноразово відряджали у ЗМІ та в соціальних мережах, належить до Вашого трактування публічної політичної діяльності?

- Однозначно, ні. Я навіть теоретично не розглядав після Майдану варіант з посадою голови ЛОДА – цей етап пройдений, вважаю, безповоротно, ще до обрання мене народним депутатом. Цілком відверто кажу, що про таку управлінську роботу не було також розмови під час трьох зустрічей-бесід  із Президентом, коли я працював головою НБУ. Можливо, цими словами я заспокою трохи тих, кому періодично вигідно розігрувати «карту Кубіва» у якихось кадрових пасьянсах.

Я – чоловік прямий, навіть комендантом на фронті Майдану нечасто згинав голову. Тому так само однозначно, як я поклав мандат народного депутата після призначення мене в НБУ, тепер підтверджую, що моя публічна політична діяльність буде пов’язана з наступними виборами до Верховної Ради. Досвід виборчих кампаній маю, команда є. Знаємо, що робити і яких помилок уникати. Аксіома: оновленій Україні потрібен оновлений парламент. Такий, що не буде, наприклад, зволікати з ратифікацією асоціації України з ЄС. І такий, що законодавчо засудить антидержавні дії лідерів «п’ятої колони» незалежно від їхніх посад, звань, статків і рівнів родичання.

- Ви повернетеся в «Батьківщину», з якою стали народним депутатом, працюватимете на політичну силу Президента чи можливий також і третій шлях до парламенту?

- Чесно: сьогодні ще не знаю. Я хочу і зобов’язаний перед людьми бути послідовним у тому, щоб втілювати цінності Майдану. Тому для мене буде найближчою та політична сила, яка реалізовуватиме ідеї Майдану на практиці. Нині така авторитетна сила дуже потрібна і Президенту, і тим мільйонам виборців, хто в надіях голосував за обрання голови держави вже у першому турі. Було б логічно підтвердити цей вибір громадян України також і на парламентських виборах. Чим швидше, тим ліпше. Єдність України треба зміцнювати і знизу, і згори. Тут все просто й очевидно: міцні фундамент і дах збережуть стіни держави від руйнацій, спричинених як зовнішньою агресією, так і внутрішніми ворогами України.

- Що Ви робите, чим займаєтеся тепер?

- Формально – відпочиваю тиждень у колі родини, бавлюся з внуками у Карпатах: п’ять останніх років працював без жодної відпустки. Реально – частіше і більше спілкуюся з колом друзів і колег, всіма тими людьми, перед якими в боргу ще з бурхливого листопада 2013 року. Часу для розмов відтоді було обмаль. Звіряємо постмайданні думки і оцінки, дискутуємо, аналізуємо. Вкотре переконуюся, що необхідно підтримувати постійний взаємокорисний діалог, зворотний зв’язок  – вертикальний і горизонтальний, шукати раціональні зерна і у критиці, і у похвалі.

- За що Вас найбільше хвалять і критикують знайомі Вам люди?

- За одне й те ж – за валютний курс гривні. Критикують – за те, що гривня дуже знецінилася.  Хвалять – за те, що втримав гривню від катастрофічного обвалу. Правда також пізнається у порівнянні. Минуло ще замало часу, щоб об’єктивно проаналізувати всі аргументи і факти на цю тему. Я вважаю, що НБУ впродовж чотирьох місяців за мого керівництва зробив майже все, що міг, аби зупинити гривню перед проваллям. Зуміли переконати МВФ позичити кошти, які теж дуже допомогли фінансовій системі України. Зберегли ліквідність і платоспроможність банківської системи. Сформували принципи її реформування та розвитку до 2020 року, які були підтримані представниками МВФ, ЄБРР і Світового банку. НБУ очистив ринок від більше десятка банків-конвертаційних центрів, які за два роки «відмили» 240 мільярдів гривень, а більше 72-х мільярдів доларів США вивели в офшорні зони через інвестиційні рахунки в окремих банках.

Найважливіше: нам вдалося підтвердити тезу про те, що найкраща інвестиція в країні – це довіра громадян до надійних банків, нефальшивих і некорупційних. Однак це – тема окремої спеціальної розмови.

- Чи Ви підтримуєте президентські зміни в Конституцію з децентралізації влади як профілактичного засобу щодо федералізації?

- У першому прочитанні – безперечно. Надалі дуже важливо буде знайти і відрегулювати практичний механізм збалансованої взаємодії обраних громадами голів виконавчих комітетів місцевих рад та представників президента на місцях, які замінять голів обласних і районних державних адміністрацій. Щоб уникнути як можливих шкідливих конфліктів у боротьбі за надмірну концентрацію влади в одних руках, так і неефективної ситуації двовладдя, що мало обіцятиме. Такі прецеденти в історії незалежної України вже траплялися. Тепер треба буде максимально використати європейський досвід і робочі рекомендації Венеційської комісії. Всі можливості для цього нинішня держава має. Як і для необхідної децентралізації місцевих бюджетів.

Записав Роман Монкут

Фото Олександра КОВАЛЬЧУКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: