Депутати вкотре перенесли питання госпрозрахункових відділень у галузі стоматології

Сьогодні, 10 липня, на сесії Львівської міської ради розглядали питання «Про створення госпрозрахункових відділень стоматологічної допомоги дорослому населенню м. Львова». 56 депутатів проголосувало за перенесення цього питання на наступне пленарне засідання сесії Львівської міської ради, повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

«Це питання, яке ми розглядаємо, постало не сьогодні і не цього року. Воно постало 3 роки тому, коли управління охорони здоров’я ініціювало процес переводу частину стоматологічної комунальної служби на госпрозрахунок. Чому? По-перше, стоматологічна галузь України, і Львова зокрема, є найбільш комерціалізованою галуззю медицини. По-друге, є відповідна законодавча база, яка дозволяє цю галузь медицини перевести на сучасні економічні ринки функціонування. Три роки тому, на превеликий жаль, цього не вдалось зробити, але було домовлення з керівництвом галузі стоматології міста Львова, головними лікарями, що вони будуть розмірковувати над реформою у цій галузі. На жаль, жодної пропозиції щодо якісного реформування галузі з адміністрації головних лікарів не поступило.

Цей рік приніс особливе ставлення до грошей. Ситуація, яка склалася в Україні, відбивається, насамперед, на бюджеті. Тому було прийняте рішення реформувати галузь стоматології цього року, маючи для цього всі передумови.

На сьогодні, у 2014 році, галузь комунальної стоматології використовує майже 27 млн. грн., з яких 88% - це заробітна плата, 1,5 % - це медикаменти, 2,8 % - це комунальні послуги, 5,3 % - пільгове зубопротезування, 1,6 % - інші видатки. В комунальній стоматології працює 697 осіб.

Ми пропонуємо у Львові зберегти бюджетну комунальну стоматологію. Приблизно 50% коштів, приблизно 50% персоналу будуть працювати, згідно з цим проектом ухвали, у комунальній стоматологічній службі. Це 146 штатних одиниць лікарів, 8 штатних одиниць керівництва, для обслуговування дорослого населення  - 68 штатних одиниць, для обслуговування дитячого населення – 70, які можуть бути в кожній поліклініці перепрофільовані, внаслідок потреби, середнього медперсоналу – 77 штатних одиниць, молодшого медперсоналу – 49. Разом цей проект ухвали пропонує 336 штатних одиниць залишити на бюджетному обслуговуванні. Річна економія бюджетних коштів становить 12 млн. грн.

Інші працівники переходять на розрахунок виробничого плану лікаря. Кожна стоматологічна поліклініка – це окрема установа, яка має свої особливості. І її головний лікар, і начмеди, розуміють, які вони задачі виконують, які вони мають відповідальності і які в них є потреби. Не дивлячись на те, що протягом минулих декількох місяців ми просили економічні служби адміністрування поліклінічних відділень надати своє бачення реформи, крім спекуляцій, ми не отримали більш нічого. Але 5-та стоматологічна поліклініка надала свої пропозиції.

Отож, за нашими розрахунками, лікар, який буде працювати на госпрозрахунковому відділенні, повинен отримувати в місяць 10 тис. грн., з яких 68% розраховуються на його ж заробітну плату і його працівників, яких він хоче біля себе мати, 25% - на матеріали і лікувальні засоби, 3,5% - на комунальні послуги, 2,8% - на загальні господарські потреби. На сьогодні, при зарплатному фонді 68-70%, лікар повинен заробити в місяць 10 тис. грн. Ми, разом з економічними службами поліклінік, проаналізували діяльність госпрозрахункових поліклінік не тільки у Львові, але й по Україні», - доповів директор департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Олег Березюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: