У Львові створено арт-галерею під відкритим небом «Вікна в минуле» (фото, відео)

У Львові завершився соціально-мистецький проект «Вікна в минуле», у якому взяли участь відомі художники з різних куточків країни. За підтримки першого українського пива ТМ «Львівське» львів’янам та гостям міста було презентовано незвичайну арт-галерею під відкритим небом. Авторські картини прикрасили кам’яниці у старому центрі славного Львова, повідомив кореспондент Дивись. Інфо

IMG_2280

ТМ «Львівське» завжди охоче дбає про культурний та історичний спадок рідного міста. Це добра традиція, що зародилася ще за часів славетного Роберта Домса – найвідомішого власника Львівської пивоварні, підприємця й мецената. Кажуть, пан Домс був справжнім поціновувачем мистецтва. За легендою, відвідуючи країни Європи з метою поповнення своєї «пивної» скарбнички унікальних рецептів, він також любив насолоджуватися експозиціями місцевих галерей та музеїв. А 1885 року у Львові він заснував благодійний фонд, під патронатом якого у місті відкрили притулок для збіднілих та хворих художників та літераторів. І ось сьогодні, більш ніж 100 років потому, справу по відродженню мистецтва й культури у Львові продовжує ТМ «Львівське». До 300-річчя Львівської пивоварні, яке відзначатиметься наступного року,  бренд підтримав проект «Вікна в минуле».

IMG_2322

Творчий проект  стартував у стародавньому місті Лева у червні цього року. У рамках арт-пленеру українськими митцями була створена серія портретів представників міських ремісничих цехів Львова 17-18 століть на фасадах кількох львівських кам’яниць у старому місті, біля площі Коліївщини, з відповідними гербами і атрибутикою. Таким чином, сьогодні львів’яни та гості міста можуть дізнатися більше про історію свого міста та побачити картини, на яких зображені представники різноманітних ремісничих об’єднань Львова: пивоварів, кравців, пекарів , ковалів, бондарів, купців, римарів, мечників, малярів та музикантів.

У проекті «Вікна в минуле» зголосилися взяти участь 12 митців з усієї України. Художній нагляд за мистецьким процесом здійснював відомий в Україні і далеко за її межами художник Володимир Костирко.

Львівських майстрів у проекті представляють Володимир Костирко, Євген Равський та Ольга Кравченко. З Києва для створення галереї під відкритим небом приїхали художники Олег та Марина Татарінови. Також у арт-пленері взяли участь відомі українські митці Богдан та Юлія Поліщуки (Миколаїв), Аліна Гордієнко (Одеса), Олександр Антонюк (Хмельницький), Олександр Король (Харків), Надія Кріворотова (Олександрія, Кіровоградська область), Юрій Павлик (Мукачево, Закарпатська область).

Нагадаємо, що проект «Вікна в минуле» організований Львівською обласною громадською організацією «Срібні Крила» спільно із ТзОВ «Кубок Лева» та проходить за сприянням Львівської міської ради та підтримки ТМ «Львівське». Більш детальну інформацію про проект можна знайти на сайті www.lvivske.com.

До відома:

Ремісничі цехи (нім. Zunft, також нім. Zech) – закриті корпоративні спілки (об'єднання ремісників), що складалися з членів, приналежних до одного або кількох зближених ремісничих фахів, поширені в містах Західної Європи починаючи з ХІ-ХІІ століть.

Перші цехові організації виникли в Італії вже в X ст., у Франції, Англії і Німеччині – в ХІ-ХІІ ст. Вони поставали з метою захисту інтересів ремісників-виробників, для здобуття й утримання певних виняткових прав, встановлення внутрішньої дисципліни серед членів цехів, контролю над виробничими відносинами, цінами, збутом товарів тощо. Цехи монополізували певні ремесла для закритих груп осіб – своїх членів (так званих «братів»), що давало їм можливість усувати конкуренцію, дбати за професійну етику та всіляко боронити свої привілеї. Вступ до цеху був дуже складним і довготривалим.

Всеукраїнський арт-пленер «Вікна в минуле»

       Невпинний час і шалений прогрес іноді не залишає нам часу озирнутися назад і пригадати історію. Нині вона захована у музеях, архівах та бібліотеках. Сьогодні громадська організація «Срібні крила» спільно із ТзОВ «Кубок Лева» та за підтримки ТМ «Львівське» вирішила відродити славетну історію ремісничого Львова та повернути її на вулиці міста.

Мета проекту – знайомство гостей та мешканців міста Лева з історією ремісничого Львова. В рамках його реалізації з 23 по 30 червня було проведено Міжнародний мистецький пленер «Вікна історії», а по його завершенню дванадцятьма художниками України створено арт-галерею під відкритим небом із серії символічних портретів представників міських ремісничих цехів Львова XVII-XVIII століть. Портрети розташовані у так званих «сліпих» (замурованих)  вікнах на рівні першого-четвертого поверхів кількох будинків у Львові поблизу пл. Коліївщини.

 1.     Цех Броварів

 2.     Цех Малярів

 3.     Цех Бондарів

 4.     Цех Мечників

          5.     Цех Пекарів

6.     Цех Римарів

 7. Цех Музикантів

8. Цех Ковалів

9. Цех Кравців

IMG_2606 IMG_2701 IMG_2718 IMG_2745 IMG_6386 IMG_6395 IMG_6594 IMG_6693

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: