Що вирішила Європейська Рада стосовно України

Текст від 16 липня 2014 року:

1. Посилаючись на заяви глав держав та урядів щодо України від 6 березня і 27 травня та Висновки від 21 березня і 27 червня, Європейська Рада ще раз наголошує на своїй підтримці мирного врегулювання кризи в Україні, зокрема, на нагальній необхідності досягнення згоди щодо справжнього та сталого припинення вогню всіма сторонами з метою створення необхідних умов для імплементації мирного плану Президента П.Порошенка. Європейська Рада підтримує дипломатичні зусилля України, Російської Федерації, Франції та Німеччини, а також спільну Берлінську декларацію від 2 липня.

2. Європейська Рада засуджує продовження незаконної діяльності озброєними бойовиками на Сході України, в тому числі окупацію громадських будівель, захоплення заручників і збройні напади на українських силовиків та прикордонників. Європейська Рада закликає Російську Федерацію активно використовувати свій вплив на незаконно озброєнні угрупування та зупинити потік зброї і бойовиків через кордон з метою досягнення швидкої деескалації. У цьому контексті Європейська Рада нагадує про рішення від 11 липня щодо поширення заборони на поїздки та замороження активів в рамках ЄС на 11 нових осіб за їхні дії, які підривають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України. Держави-члени також домовилися припинити застосування їхніх домовленостей від 20 лютого 2014 щодо ліцензій

3. Європейська Рада висловлює жаль у зв’язку з тим, що необхідні кроки, які були закріпленні у Висновках Європейської Ради від 27 червня не були належним чином виконанні. В результаті, Європейська Рада погоджує розширення обмежувальних заходів, які будуть спрямовані на компанії, в тому числі з Російської Федерації, які матеріально чи фінансово підтримують дії, що підривають або загрожують суверенітету, територіальній цілісності та незалежності України. Європейська Рада доручить Раді ЄС ухвалити необхідні правові інструменти та прийняти рішення до кінця липня щодо першого списку осіб та компаній, в тому числі з Російської Федерації, які будуть включені до нього в рамках посилених критеріїв. ЄР також просить розглянути можливість спрямування санкцій на фізичних або юридичних осіб, які активно надають матеріальну чи фінансову підтримку російським особам, які приймають рішення, відповідальних за анексію Криму або дестабілізацію ситуації на Сході України. Європейська Рада просить ЄІБ призупинити підписання нових операцій щодо фінансування в Російській Федерації. Держави-члени ЄС будуть координувати свої позиції з Радою директорів ЄБРР також з метою призупинення фінансування нових операцій. В результаті Європейська Рада запрошує Комісію переглянути програми співробітництва між ЄС та Росією з перспективою ухвалення, в кожному окремому випадку, рішення щодо призупинення імплементації двосторонніх та регіональних програм співробітництва ЄС. Однак, проекти, які стосуються виключно транскордонного співробітництва та громадянського суспільства, будуть збережені. Європейська Рада нагадує, що Європейська Комісія, ЄСЗД та держави-члени проводять підготовчу роботу щодо вироблення цільових заходів, як це було доручено в березні, з тим наміром, щоб подальші кроки могли би бути вжиті без зволікання. Європейська Рада залишається відданою можливості проведення повторної зустрічі, якщо цього вимагатиме. У відповідності до політики невизнання незаконної анексії Криму та Севастополя, Європейська Рада доручає Європейській Комісії та ЄСЗД представити пропозиції щодо додаткових заходів, зокрема, спрямованих на обмеження надходження інвестицій в Крим та Севастополь. Європейська Рада також очікує, що міжнародні фінансові інституції утримаються від фінансування будь-яких проектів, які, прямо чи опосередковано, означатимуть визнання незаконної анексії Криму та Севастополя.

4. Європейська Рада вітає зусилля ОБСЄ та Діючого Головування, зокрема щодо надання сприяння в проведенні зустрічей Контактної групи в Україні, а також готовність започаткувати місію з моніторингу кордону, до діяльності якої Європейський Союз та держави-члени готові розглянути можливість надання суттєвого внеску.

5. Європейська Рада наголошує на зобов’язанні Європейського Союзу продовжити тристоронні переговори щодо умов постачання газу з Російської Федерації в Україну та вітає зусилля Комісії у цьому зв’язку. Досягнення швидкої домовленості є важливим для стабілізації економіки України та гарантування безпеки поставок та транзиту газу через Україну.

6. Європейська Рада наголошує на важливості ратифікації Україною Угоди про асоціацію з метою початку її вчасного тимчасового застосування. Рада вітає проведення тристоронніх консультацій на міністерському рівні між Україною, Російською Федерацією та Європейським Союзом 11 липня щодо імплементації Угоди про асоціацію. У цьому контексті ЄР також вітає створення консультативного механізму з метою розгляду потенційних труднощів, які можуть виникати в результаті впливу імплементації положень про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі на реалізацію договору про створення зони вільної торгівлі в межах Співдружності незалежних держав.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: