Чи відмовиться Китай від цілого світу заради Росії

Сьогодні, о 17:00 за київським часом, Рада Безпеки ООН проведе екстренне засідання у зв'язку з катастрофою літака "Малазійських авіаліній" на Донбасі. Багато чого на цьому засіданні залежить від позиції Китаю, а точніше, воно покаже наскільки вище КНР ставить прагматичні питання грошей за людські життя, передає Еспресо.TV.

Серед 298 чоловік, які були на борту малазійського Boeing 777, національність 41 людини не ідентифікована і цілком може бути, що серед них є громадяни КНР. Ще ймовірніше, що серед загиблих 43 малазійців могли бути етнічні китайці. Тобто можливо, що ця авікатастрофа не обійде стороною прагматичний Китай і у представників КНР в Радбезі не вийде просто відмовчатися або "пожуритися з горя європейців".

Звичайно катастрофа з сотнями смертей, серед яких багато європейців, також не дозволить представникам країн ЄС на спокійній ноті провести засідання. Скоріш за все посипляться прямі або не дуже звинувачення Росії, Путіна та терористів яких він підтримує. Китай досить відсторонено себе вів у питаннях обмеження взаємовідносин з Росією та санкцій проти неї. І ця відстороненість скоріш навпаки показувала готовність КНР до співпраці з РФ.

І тут виникає питання чи засудить Китай дії бойовиків ДНР, які вже фактично є бойовиками Путіна? Адже КНР і РФ осаннім часом об'єднали великі мільярдні проекти. А головний критерій Китаю у міжнародних партнерських відносинах завжди була економічна вигода.

Чітким прикладом співпраці є підписаний 30-річний контракт між "Газпром" і китайською компанією CNPC про постачання газу в Китай. Передісторія цієї угоди тривала 10 років і навіть перед підписанням деякі ЗМІ з посиланням на джерела у компаніях повідомляли, що Китай його проігнорує. Але дивним чином, в остінній момент, все вирішилось "на користь" Росії, якщо звісно можна так сказати.

Але Китай рідко підтримує когось на міжнародній арені тільки через якісь міфічні симпатії та близькість режиму. Більшість експертів відразу дали оцінку, що параметри газового контракту не дають Росії ніякої вигоди - великі затрати на будівництво під китайський кредит, низька ціна на газ.

Тобто росіяни мабуть вирішили підписати  просто, щоб не вдарити обличчям в багнюку після 10-річної епопеї. А Китай, втім як завжди, отримав вигідні умови і ще матиме де пристроїти свої компанії та нескінченних працівників. І саме на цьому екстренному Радбезі ми побачимо чи займе Китай принципову позицію чи продовжить свій проект "грошове доїння загнаної в кут Росії".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: