Львівщина відзначає 100-річчя першого ватерпольного матчу (фото)

Стародавній європейський Львів є містом, де відбувалося чимало історичних спортивних подій. Згідно досліджень істориків спорту та журналістів 26 липня 1914 року у Львові відбувся і показ нової гри з м’ячем на воді – матч з водного поло, повідомила Оксана Вацеба.

Відтак в рамках святкування 100-річчя водного поло в місті відбуватиметься чимало спортивних та святкових заходів.

IMG_0383

Так, 18 і 19 липня 2014 року у відкритому басейні навчально-спортивної бази літніх видів спорту МО України (вул. Клепарівська, 39-а) відбудуться півфінальні та фінальні змагання Кубку України з водного поло серед чоловічих команд. Львівщину в Кубку України представляють дві ватерпольні дружини: новоспечені чемпіони України ватерпольний клуб «Динамо» та молоді гравці – вихованці Львівського училища фізичної культури.

20 липня відбудеться відкриття меморіальної дошки Заслуженому працівнику фізичної культури та спорту України, багаторічному керівнику Львівської обласної організації «Динамо», тренеру з водного поло Вадиму Мартинчику (вул. Д. Вітовського, 53, спортивний комплекс «Динамо»).

В цей же день о 15 годині в басейні спортивного комплексу «Євроспорт» (пл. Є.Петрушевича, 1) відбудеться показова гра між юнацькими командами водного поло, яка відтворить перебіг подій першої гри 1914 року.

На цій базі в приміщенні тенісного клубу «Євроспорт» відбудеться й урочисте засідання обласної федерації водного поло (президент федерації – бронзовий призер сеульської Олімпіади Микола Смірнов), презентація книги «100 років водному поло Львівщини», документального телевізійного фільму «Загартовані водою», а також нагородження пам’ятними медалями та подяками провідних діячів та спортсменів ватерполо.

З нагоди 100-річчя водного поло у Львові планується й погашення ювілейної марки «100 років водному поло».

Для довідки.

Як зазначає дослідник спорту Львівщини Іван Яремко, місцева преса так описувала події 1914 року:

«Кур’єр Львовський» (№323 від 27 липня 1914 року): «В неділю, 26 липня, на ставах Пелчинських відбулися змагання з водного поло спортсменів ЛКС (Львівського клубу спортового) «Погонь». Вони поділилися на дві команди – на синіх та білих (кольори шапочок). Склади команд: перша (сині) – Сикала, Вуйціцький, Пшедпелський, Вітковський, Рейсс, Кухар-ІІІ (Владислав), Коляжовський, друга (білі) – Вірго, Каппер, Чермак, Нелькен, Марянек, Кухар-І (Тадеуш), Чабан. Суддя – Л. Воліш добре розбирався у правилах нової гри. Матч закінчився унічию – 1:1, а результат був встановлений уже у першому періоді. В подальшому намагання гравців закинути ще бодай один м’яч не були вдалими».

Подібна інформація з’явилася і в газеті «Слово Польське» за авторства спортивного журналіста Клосніка. Було заявлено, що наступний матч відбудеться у середині серпня.

Однак,  через два дні розпочалася І Світова війна, до водного поло у Львові повернулися аж  в середині 20-х років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: