На Львівщині розпочалося святкування 120–ої річниці українського футболу (фото)

З нагоди відзначення 120-річчя проведення першого футбольного матчу на українських теренах, в Стрийському парку Львова за участю представників обласної влади, спортивної та футбольної громадськості, журналістів Львівщини відбулося покладання квітів до пам’ятника українському футболу.

Участь у покладанні квітів взяли заступник голови Львівської облдержадміністрації Юрій Підлісний; віце-президент Асоціації футзалу України Юрій Сорочик; начальник управління молоді та спорту облдержадміністрації, перший заступник голови відділення НОК України у Львівській області Юрій Майборода; голова федерації футболу Львівської області, член виконавчого комітету Федерації футболу України Ярослав Грисьо; один із ветеранів уславленої команди “Карпати” (Львів), володар Кубку СРСР з футболу Роман Риф’як, Почесний ректор Львівського державного університету фізичної культури Мирослав Герцик, голова регіонального відділення Олімпійської Академії України Оксана Вацеба та інші.

Учасники дійства хвилиною мовчання вшанували загиблих на Донеччині військовослужбовців 24-тої окремої механізованої бригади імені Данила Галицького.

В цей же день відбулося урочисте засідання федерації футболу Львівщини, а напередодні, з нагоди відзначення цієї історичної події, на стадіоні «Розточчя» м.Новояворівська завершився турнір з футболу серед жіночих команд.

IMG_0261 (1) IMG_0265 IMG_0266 IMG_0269 IMG_0271 IMG_0275

Довідково.

Федерація футболу України за матеріалами, наданими львівськими істориками спорту, постановила вважати гру, яка відбулася 14 липня 1894 року у Львові, першим документально зафіксованим футбольним матчем на території України.

В цей день у Львові тривала Загальна крайова виставка, протягом якої відбувалися різноманітні конференції інженерів, літературознавців, гостям міста продемонстрували нову трамвайну лінію, що вела до Стрийського парку тощо. У рамках виставки на полі, що знаходилося у Стрийському парку, відбулася міжміська гра між командами, що представляли спортивно-гімнастичне товариство «Сокіл» — Львів проти Кракова.

Матч розпочався 14 липня 1894 року о 17:00. Львів'яни грали у білих футболках та сірих гімнастичних штанцях, а гості — у білих футболках та синіх штанцях. Поєдинок судив професор Виробек з Кракова. На стадіоні місткістю 10 000 глядачів зібралося близько 3 000 людей. Гра тривала 7 хвилин — до першого забитого гола. Цей м'яч провів другокурсник учительської гімназії Володимир Хомицький, який діяв на лівому боці поля.

У 2004 році, з нагоди відзначення 110-річчя від часу проведення першого матчу між футбольними командами з Кракова та Львівського спортивного товариства "Сокіл" у Стрийському парку Львова відбулося урочисте відкриття пам'ятника українському футболу роботи львівського скульптора Ярослава Скакуна.

 

 

Оксана Вацеба, Львів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: