У Львівській філармонії відзначатимуть 20-річчя дуету Козаренка

«Корпорацією радості» назвав колись львівський критик Григорій Храмов дует Народної артистки України, видатної скрипальки, професора Лідії Шутко та Заслуженого діяча України, лауреата всеукраїнського конкурсу піаністів ім. М. Лисенка, професора Олександра Козаренка. З назви концерту зрозуміло, що слухачі Львівської філармонії запрошені 7 вересня 2014 року побувати на 20-літньому ювілеї дуету.

Лідія Шутко та Олександр Козаренко розпочали спільне музикування навесні 1994 року виконанням Скрипкової сонати видатного американського композитора Джона Корільяно – надскладної композиції, виконувати яку відмовились інші музиканти. Отак з цієї розгорнутої чотиричастинної сонати склався певний репертуарний «вектор» дуету, в якому переважають капітальні вершинні твори світового скрипкового репертуару, такі як «Крейцерова соната» Людвіга  ван Бетховена, «Циганка» Моріса Равеля тощо. Переважно вони об’єднані у серйозні монографічні програми: «Українська скрипкова соната» (твори Бориса Лятошинського, Євгена Станковича, Мирослава Скорика, Олександра Козаренка), «Cкрипкова музика Дмитра Шостаковича» (частину з якої ви почуєте в концерті), «Твори для скрипки Мирослава Скорика». Водночас, особливе місце в репертуарі дуету посідає жанр скрипкової мініатюри, блискучою виконавицею якої є Лідія Шутко – це п’єси Йоганнеса  Брамса, Фріца Крейслера, Антоніна Дворжака, Миколи Колесси, Станіслава  Людкевича, Анатолія Кос-Анатольського. До речі, багато з творів львівських композиторів знайшли в особі Лідії Шутко першу виконавицю і їй же присвячені.

Час від часу до концертів дуету долучаються Остап та Ольга Шутко, що є другим поколінням «Корпорації радості» або «Шутко і Ко» – як жартома уточнив назву згаданої вище рецензії Григорій Храмов. Так, за участю сина Лідії Шутко Остапа була приготована монографічна програма з творів старовинних композиторів для двох скрипок і клавіру, яка з успіхом виконувалася у Черкасах, Чернівцях, Кривому розі, Кіровограді. Коли ж до дуету приєднується дружина Остапа віоленчелістка Ольга Шутко, тоді постають знакові виконання Тріо для скрипки, віолончелі та фортепіано Дмитра Шостаковича, чи Концерту для скрипки, віолончелі, фортепіано та симфонічного оркестру Людвіга ван Бетховена, які запам’яталися слухачам Львова, Івано-Франківська, Чернівців, Коломиї, Дрогобича.

Географія гастрольних подорожей дуету Лідія Шутко – Олександр Ко за двадцять років пролягла до Києва, Дніпропетровська, Харкова, Одеси, Ужгорода, Маріуполя – до Кракова, Катовіц, Мюнхена та Єрусалиму. Концерти дуету завжди збирають численну публіку. Опубліковано захоплені рецензії критиків. А хто не відвідував концертів, той може познайомитися з грою дуету із записів на двох компакт-дисках: «Грають Л. Шутко та О. Козаренко» (Львів, «Музична колекція Львова», 2013 р.), «Скрипкова музика Дмитра Шостаковича» (Львів, «Персоналії», 2013 р.). Окрім того, численні записи дуету зберігаються у фондах Львівського та Українського радіо, часто звучать в ефірі.

Концертом «Корпорації радості – Шутко і Ко» буде підведено підсумок двадцятирічної творчої співпраці виконавців, які висловлюють щиру подяку публіці за любов та увагу до їх творчості з надією на продовження зустрічей у майбутньому.

Ольга Максим’як, відділ реклами та маркетингу Львівської філармонії

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: