Активісти погрожують принести полякам зіпсовану капусту

Активістів ГФ «Рабів до раю не пускають» переслідують через бронежилети для АТО, - йдеться у повідомленні громадської організації

10 тонн тухлої капусти можуть привезти під польське консульство наступного тижня львівські активісти, якщо не припиниться переслідування їхніх побратимів. Йдеться про двох активістів ГФ «Рабів до раю не пускають» Романа Кушніра та Андрія Хавунку, яким загрожує до 10 років ув’язнення за перевезення через польський кордон 42 бронежилетів.

29 березня волонтери на пропозицію фонду «Відкритий діалог» погодились перевезти бронежилети. Однак, незважаючи на наявні документи, польська прикордонна та митна служба затримали цю гуманітарну допомогу. Причиною назвали відсутність ліцензії на постачання такого обладнання. Засоби захисту були придбані легально, за зібрані з дозволу польського уряду кошти волонтерів. Тоді активісти були затримані на понад дві доби без будь-яких пояснень і утримувались в нелюдських умовах: упродовж 12 годин не дозволяли сходити в туалет.
За інформацією ЗМІ, 22 липня заступник прокурора міста Замостя, що веде справу, перевів Романа Кушніра, Андрія Хавунку та ще більше десятка волонтерів згаданої Фундації зі статусу свідків у статус звинувачуваних. Наразі їм загрожує до 10 років ув’язнення за порушення митного законодавства, а саме ж обладнання погрожують знищити.

«Для вирішення проблеми потрібно підтвердження призначення цих бронежилетів від українського уряду. Наразі ми очікуємо листа від уряду України про те, що вказана партія бронежилетів є благодійною допомогою, не підлягає реалізації, і буде безкоштовно передана підрозділам ЗС України», - повідомили у Фонді.

Тим часом, керівник ГФ «Рабів до раю не пускають» Іван Спринський вимагає швидкого вирішення проблеми: «Якщо з наших активістів, єдиною метою яких була допомога нашим військовим, не буде знято усі звинувачення, тоді нам доведеться вдатися до радикальних дій. Зокрема, ми привеземо до Польського консульства 10 тонн зіпсованої капусти і зіпсуємо як настрій, так і імідж іноземним дипломатам. Нехай потім карають за хуліганство, проте без радикалізму подібні справи будуть лише затягуватися».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: