Росія програла 10-річний судовий процес колишнім акціонерам ЮКОСу

Росія програла судовий процес, ініційований екс-акціонерами ЮКОСу, який тривав майже десять років.

Третейський суд в Гаазі визнав, що Росія порушувала Енергетичну хартію, і фактично визнав нафтокомпанію експропрійованою, пише Еспресо.TV із посиланням на «Комерсант».

Group Menatep Limited (GML), що представляє інтереси Леоніда Невзліна, Володимира Дубова та інших (Михайло Ходорковський традиційно дистанціюється від процесу), вимагала відшкодування $ 114 млрд, але суд оцінив втрати приблизно в $ 50 млрд.  Крім того, Росія повинна сплатити витрати судового процесу в розмірі $ 65 млн. Джерела видання називають рішення політичним і вважають, що Росія спробує анулювати його. У GML готові стягувати належні їй кошти примусово.

Джерела видання, знайомі з ходом процесу, розповіли, що суд 18 липня одноголосно прийняв рішення задовольнити позов GML, визнавши, що Росія порушила Енергетичну хартію (міжнародний документ, прийнятий в 1991 році як політична декларація про енергетичну співпрацю, підтриманий країнами ЄС та низкою інших держав; в 1994 році до неї було підписано юридично зобов'язуючий договір, в якому наводилися правові норми інвестицій в ПЕК) і експропріювала активи ЮКОСа.

Представники сторін вчора обговорювати рішення суду не стали. Джерела видання пояснюють, що сторони домовилися не коментувати ситуацію аж до оголошення підсумків 28 липня, взявши час на ознайомлення з більш ніж 500-сторінковим рішенням. Співрозмовники видання вважають, що Росія буде в будь-якому випадку намагатися оскаржити вердикт суду.

За рішенням суду, оскільки присуджена "істотна сума", у Росії є час на виплати до 15 січня 2015 року, після чого почнуть нараховуватися відсотки. Також протягом 10 днів з 28 липня Росія може звернутися до судів Голландії, на території якої розглядався позов, із заявою про ануляцію рішення.

Судовий процес почався в 2005 році. У 2003 році держава висунула проти ЮКОСа звинувачення в несплаті податків, президент і основний акціонер компанії Михайло Ходорковський був заарештований (засуджений за шахрайство в 2005 році, помилуваний і випущений на свободу в грудні 2013 року). Наприкінці 2004 року через аукціон за 263 млрд руб. ($ 9,3 млрд на той момент) був проданий основний актив ЮКОСу, "Юганскнефтегаз" (зараз належить "Роснафті"). У 2005 році Михайло Ходорковський продав своїм партнерам частку в GML, і вона стала контролювати 70,5% ЮКОСу.

Від всіх судових розглядів навколо компанії бізнесмен з тих пір дистанціювався, минулого тижня його представники стверджували, що до поточному процесу Ходорковський не має ніякого відношення. Власниками GML вважаються Леонід Невзлін, Володимир Дубов і ряд інших.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: