На Львівщині пройде всесвітній тиждень грудного вигодовування

Щорічно з 1 по 7 серпня на Львівщині проходить Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Акція проводиться з метою популяризації та підтримки природного вигодувування дітей, для пожвавлення та відновлення втраченої традиції — годування дітей грудьми.

Дата проведення «Тижня підтримки грудного вигодовування» обрана невипадково, адже в цей день у 1990 році була прийнята Декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Декларацію підписали 32 країни і 10 агентств ЮНІСЕФ.

Проходить акція під егідою WABA — Міжнародного Союзу, що об’єднує організації та приватних осіб, які вірять у право матері на годування дитини грудьми і право дитини харчуватися материнським молоком. Ця організація присвячуює свою роботу захисту, освіті і підтримці цих прав. WABA працює в тісному співробітництві з ЮНІСЕФ.

Альянс дій на підтримку грудного вигодовування (WABA) оголосив тему цьогорічного Тижня грудного вигодовування», яка відзначається у всьому світі з 1 по 7 серпня ось уже 22-й раз. Оскільки 2014 є роком чемпіонату світу з футболу, тема Тижня привертає увагу не тільки матерів, а й уболівальників: «Вигодовування грудьми– переможний гол на користь життя!»

Цілі тижня:

• Донести інформацію про Цілі Тисячоліття в сфері розвитку та про те, як вони стосуються грудного вигодовування і харчування немовлят та дітей молодшого віку.

• Продемонструвати досягнутий за минулі роки прогрес та проблеми грудного вигодовування і харчування немовлят, дітей молодшого віку.

• Привернути увагу до заходів по захисту, заохоченню та підтримці грудного вигодовування, як методу досягнення Цілей Тисячоліття та в подальшому, після 2015 року.

• Заохочувати зацікавленість молоді до грудного вигодовування, яке є актуальним на сьогодні у такому мінливому світі.

Дослідження світової медичної науки доводять, що найкращим способом годування новонароджених є початок грудного вигодовування упродовж перших 30 хвилин життя, далі до 6 місяців та продовження грудного вигодовування до двох років та більше.

Грудне вигодовування сприяє зниженню дитячої смертності та покращує психологічний стан матерів.

Враховуючи актуальність проблеми, Департамент охорони здоров’я спільно з Департаментом з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської облдержадміністрації  підтримали ініціативу Регіонального центру підтримки лактації та грудного вигодовування (обласний клінічний перинатальний центр) і Львівської  асоціації консультантів з грудного вигодовування у проведенні акції «У нашім раї на землі нічого кращого немає, як тая мати молодая з своїм дитяточком малим».

Проведення заходу заплановано на 2 серпня 2014 року об 11 год., м.Львів, на площі біля пам’ятника І. Я. Франку. Під час Акції відбудеться  зустріч  майбутніх і годуючих мам, їхніх родичів та знайомих, усіх, кому не байдуже здоров'я дітей та їхніх мам.

У програма зустрічі передбачено:

• Фотовиставка – «Розкажи світу про грудне вигодовування»

• Знайомство учасників

• Вікторини для присутніх

• Дитячі конкурси та ігри

• Безкоштовні консультації дипломованих консультантів з грудного вигодовування

• 5-хвилинне спільне годування дітей

• Коротка концертна программа.

 

Довідково:

Сьогодні  на Львівщині переважна більшість закладів охорони здоров’я матерів і дітей сертифіковані на звання «Лікарня, доброзичлива до дитини». Цей статус означає, що у кожному такому лікувальному закладі працюють медичні працівники, які володіють основами підтримки грудного вигодовування.

У Львівській області 34 сертифікованих заклади, що мають статус «Лікарні доброзичливої до дитини».

– Питома вага дітей, які народились у родопомічних закладах сертифікованих на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини», становить 88% у Львівській області.

– У Львівській області питома вага дітей, що знаходяться на грудному вигодовуванні до 6 міс. складає 59%

– Рівень дітей, які отримували грудне молоко у віці 12 місяців і старші  у 2013 році – 25% .

Прес-служба

Департаменту охорони

здоров'я ЛОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: