У серпні українці можуть зіткнутися з дефіцитом бензину, - ЗМІ

Україна у серпні може зіткнутися з дефіцитом палива

У липні найбільший гравець на вітчизняному ринку нафтопродуктів група Приват зіткнулася з дефіцитом палива. Приватівці вирішили проблему за рахунок збільшення імпорту нафтопродуктів з Білорусі. У серпні буде традиційне скорочення поставок білоруського палива в Україну, яке зазвичай компенсувалося "морським імпортом", неможливим зараз через окупації Криму. У той же час в серпні значно зросте попит на паливо через збиральної кампанії, що може призвести до повноцінного дефіциту палива в країні, пише
ЛІГАБізнесІнформ.

Україна вже багато років залежить від імпортного палива - майже 80% бензину і дизпалива експортується. З шести нафтопереробних заводів в Україні працює тільки один - Кременчуцький НПЗ (Укртатнафта), потужності якого завантажені менш ніж наполовину.

Половина усіх ввезених в Україну нафтопродуктів припадає на два білоруських заводу - Новополоцький і Мозирський. У серпні та вересні обидва заводи по черзі зупиняться на ремонтні роботи та поставки білоруського бензину знизяться.

У 2013-му Мозирський НПЗ також зупинявся на ремонт, але брак нафтопродуктів покривався завдяки нарощуванню поставок морем, а зараз морські поставки в Україну обмежені.

Ситуацію посилюють ще два чинники. Перший - це зростання споживання палива в самій Білорусі у зв'язку з збиральною кампанією.

Другий фактор - Росія. Справа в тому, що і Мозирський, і Новополоцький НПЗ переробляють в основному російську нафту і зобов'язані поставляти частину нафтопродуктів до Росії.

Щоб уникнути дефіциту бензину в період збиральної кампанії, українські постачальники шукають альтернативні джерела поставок. "Група Континіум (належить Ігорю Єремєєву) вже почала імпортувати бензин А-92 з Ізраїлю, - розповів менеджер одного з нафтотрейдерів. - Наростити постачання румунського палива морським шляхом обіцяє компанія Ромпетрол, збільшилися заявки на поставку бензину з Литви з НПЗ Orlen Lietuva". "Ми очікуємо танкер з 15 000 тонн бензину з Румунії до 4 серпня", - додає він.

Ще одна обставина проти дефіциту - це зниження споживання бензину в Україні. У червні, за даними Держстату, продажі бензину впали на 21% - до 211 000 тонн (порівняно з червнем 2013-го). Основні чинники - військові дії на Сході і подорожчання палива через девальвацію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: