В Україні зараз народжується нова українська армія, - журналіст

Війна на Сході стала початком народження справжньої української армії, – таку думку висловив генеральний директор медіа-холдингу ZIK Дмитро Добродомов, який зараз разом зі знімальною групою телеканалу і представниками Центру забезпечення військових, організованого «Народною самообороною Львівщини» і журналістсько-громадського руху «Народний контроль» перебуває у зоні АТО.

У телефонній розмові Дмитро Добродомов поділився емоціями і враженнями від побаченого й почутого.

– Емоцій дуже багато, і вони ще не вгамувалися. Головне ж враження: на Сході – справді війна! А ще – в Україні зараз народжується нова українська армія. Саме такий висновок, який зробив для себе. Ми спілкувалися з хлопцями, які пішли воювати добровольцями, з чоловіками, яких мобілізували. Але у всіх дуже сильний бойовий дух і настрій.

Важливий момент, на якому я хочу наголосити: бійці, які знаходяться безпосередньо у зоні АТО, зараз уже значно краще оснащені необхідним, аніж раніше. Передусім, завдяки допомозі, котру отримують із різних областей. Наприклад, ми уже побували у 24 бригаді під Луганськом. Тут бійці уже повністю забезпечені бронежилетами. Але вони потребують якісної форми, адже українська дуже швидко зношується. Також через шалену спеку ламається техніка, «летять» радіатори. Потрібні інструменти. Ми привезли спеціальні інструменти і запчастини, але думаю, такої допомоги потребують й інші.

– Які настрої зараз у місцевого населення, як воно реагує на українську армію, на українських журналістів?

– Насправді місцеве населення не має одностайної позиції щодо ситуації. Розкажу кілька показових історій. По дорозі зустріли молодого чоловіка на дуже дорогому авто – «Мітсубісі Паджеро». Він зупинився і передав сигарети. Потім від’їхав кілька метрів і знову зупинився. Ми підійшли, а він плаче. Питаємося: «Що сталося?». Відповідь: «Які ж ми ідіоти! Що ми тут наробили? Які ви молодці, що не залишили нас, які ви правильні речі робите. Ми ж також за Україну».

Також можна побачити, як люди, що стояли на Майдані, зараз пліч-о-пліч з колишнім «Беркутом» разом воюють проти спільного ворога. Зокрема, зустрічали львівських беркутівців, які тепер служать у зоні АТО.

Або ж ще один випадок: упіймали військові діда-сепаратиста. Він одразу: «Ви мене розстріляєте?». Натомість його нагодували, дали дружині подзвонити. А він далі: «І що зі мною робитимете?». «Та нічого, кажіть жінці, щоб приїхала вас забрала». Дід шокований: «А мені розказували, що ви всі – «Правий сектор», що ви людей на частини ріжете».

Насправді серед місцевих є багато таких, які ще не до кінця розуміють ситуацію. Нас іноді сприймали не те, щоб вороже, але з підозрою. Російське телебачення справді добре промило мізки людям. На мій погляд, чи більше зараз на Сході транслюватимуть справжні українські телеканали – тим швидше все стане на свої місця.

– А що говорять самі військові про ситуацію на Сході, про умови, в які потрапили?

– Ці хлопці, чоловіки – уже обстріляні у боях – люди, які викликають безмежну повагу і гордість. Вони кажуть: «Спочатку розберемося на Сході із сепаратистами і терористами, а коли повернемося, почнемо наводити порядок удома». Вони мають на увазі чиновників, керівників на місцях і не тільки. Попри те, що військові перебувають у зоні АТО, вони прекрасно знають, що відбувається в країні. Відтак, якщо хтось гадає, що поки вся увага українців прикута до війни, він зможе безкарно чинити беззаконня, то глибоко помиляється.

Нагадаємо, активісти Центру забезпечення військових, який організований «Самообороною Львівщини» і громадсько-журналістським рухом «Народний контроль», доставили у зону АТО майже 50-тонний вантаж. Це понад 50 бронежилетів, касок і каліматорні приціли. Також багато води і продуктів харчування. А ще 200 адресних посилок українським військовим від їхніх родин.

Допомога адресовано 80 аеромобільному полку, 24 бригаді і батальйону «Львів».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: