Споживачі, які перешкоджають повірці лічильників, платитимуть за нормами споживання

ПАТ «Львівгаз» проводить планову повірку лічильників у споживачів Львівської області. Відповідні заходи передбачені нормами чинного законодавства та спрямовані на забезпечення достовірного обліку газу в регіоні. Окрім того, у вчасній повірці лічильника зацікавлений і самспоживачам. Адже справний прилад обліку - це сплата лише за фактично використаний обсяг природного газу, повідомили у ПАТ "Львівгаз".

Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність» передбачає обов’язкове проведення планової повірки лічильників для усіх категорій споживачів. Відповідно документу, справність приладів обліку газу та їх вимірювальні характеристики необхідноперевірятикожних п’ять або вісім років, в залежності від типу приладу. В такі періоди працівники газового господарства, або самі споживачі повинні демонтувати лічильник та передати його до спеціальної лабораторії ПАТ «Львівгаз», де представники Держспоживстандарту України проведуть експертизу приладу. Якщо за результатами перевірки в лічильнику не виявлено жодних порушень, то прилад вважається справним та повертається споживачу.

«В сьогоднішніх умовах дуже важливо правильно обліковувати газ. Це дозволить розуміти, які реальні об’єми споживання газу в регіоні і контролювати його витрати, споживаючи економно. Однак, достовірний облік можуть забезпечити лише справні лічильники. Саме тому ми активно працюємо над повіркою лічильників - від промислових підприємств, до звичайних споживачів» - коментує перший заступник голови правління ПАТ «Львівгаз» Володимир Король.

Періодична повірка лічильників газу та їхнє технічне обслуговування пов’язане з такою повіркою проводиться безкоштовно для споживача. Водночас, на період зняття приладу для його експертизи споживачам встановлюється лічильник з обмінного фонду. У випадку, якщо в обмінному фонді лічильник відсутній, споживачу встановлюється технологічна перемичка, а оплата за газ нараховується за середніми показниками обсягів споживання відповідно до показників аналогічного періоду минулого року.

Станом на 1 серпня 2014 року на території Львівської області було перевірено роботу більш ніж 66 тисяч лічильників. З них 13,5тисяч приладів визнано несправними через порушення вимірювальних властивостей. До кінця року працівники газового господарства планують повести експертизу ще74 тисяч приладів. Однак не всі споживачі з розумінням відносяться до такої роботи. Часто мешканці Львівщини ігнорують попередження працівників ПАТ «Львівгаз» та умисно не допускають їх у приміщення, де розташовані прилади обліку газу.

За словами першого заступника голови правління ПАТ «Львівгаз» Володимира Короля, такими діями споживачі самі собі шкодять. Відповідно до Правил надання населенню послуг з газопостачання, затверджених постановою КМУ від 9 грудня 1999 року № 2246, у випадку, якщо повірка лічильника газу прострочена з вини споживача, або,якщо споживачвідмовляє у доступі до своїх приміщень, то обсяг споживання природного газу йому буде нараховуватись за нормами споживання.

«Норма споживання газу розраховується на одну людину та формується багатьма факторами- кількістю прописаних у помешканні людей, наявності газових приладів, площі квартири та ін. Натомість за лічильником, споживач сплачує лише за той газ, який використав, - зауважує Володимир Король. - Для нього це набагато прозоріше та зрозуміліше». І до того ж, як правило, вигідніше. «Адже за нашими спостереженнями, споживачі, в яких встановлено лічильник, використовують газ економніше і платить за блакитне паливо приблизно на 15% менше тих, хто сплачує за нормами споживання» - пояснює перший заступник голови правління ПАТ «Львівгаз».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: