Україна буде вільною, і буде в Україні мир, - Саакашвілі (відео)

Екс-президент Грузії Михаїл Саакашвілі, який сьогодні відвідує Львів, виступив на прес-конференції біля Гарнізонного храму св. ап. Петра та Павла, де незадовго до цього було проведено Богослужіння, присвячене 6 річниці початку війни між Росією та Грузією. Михаїл Саакашвілі висловив свою солідарність з українським народом у цей непростий час.

Сьогодні біля входу у храм святих апостолів Петра і Павла відбулася прес-конференція за участю екс-президента Грузії Михаїла Саакашвілі та мера Львова Андрія Садового.

«Доля Європи вирішується зараз в Україні. Я думаю, що європейці це також зрозуміли. Україна рятує європейську цивілізацію від варварів ХХІ століття своєю кров’ю і своїм життям. Сьогодні відзначають річницю російського вторгнення у Грузію. Декілька сотень грузинських солдат загинули у 2008 році, але до цього проти нас велася майже 20-літня війна, яка забрала десятки тисяч життів.

Те, що зараз відбувається в Україні, нам дуже знайоме. Тому що те ж саме відбувалося і у Грузії. Але те, що відбувається в Україні – це також новина, бо нарешті починається захід українського імперіалізму. Початок цього був зроблений на Майдані, і це закінчиться тим, що Україна виявиться переможцем. Так, найжахливіша річ, яка може трапитися, це війна. Ми це відчули на собі протягом десятиліть. Це найжахливіше, що може статися з будь-якою нацією. Гірше війни може бути лиш повна втрата свободи. Українці це краще всього знають. Тому треба, щоб був мир й щоб Україна була вільною. І Україна буде вільною, і буде в Україні мир. Тож Європа буде захищеною, а Україна також буде процвітати.

Потенціал України – один з кращих у світі. Це всі повинні до кінця усвідомити. Все, що ми можемо – це ділитись своїм досвідом. Справді, сьогодні чимало грузинів працюють радниками у різних міністерствах. Багато українських громадян грузинського походження зараз сидять на фронті України, проливають свою кров за Україну. Так само, як свого часу люди з України, особливо вихідці зі Львова, пролили кров за Грузію в Абхазії й інших містах Грузії. Ми ніколи цього не забудемо, ми повернемо борг. Я добре пам’ятаю, як українські пілоти вивозили з-під бомб грузинське мирне населення, ризикуючи життям. Тому наші народи зв’язані кров’ю. Георгій Гонгадзе був Героєм і України, і Грузії.

Я не знаю більше іншого міста, який би був за духом, любов’ю і свободою, історичним досвідом настільки близький нам, як Львів. Це правда.

Мене запросив мер Львова. Для мене це велика честь прийняти це запрошення, приїхати сюди, поділитись і нашим досвідом, і повчитись у вас. Я приїхав сюди з Польщі, де зустрічався з лідером Польщі, парламентським лідером. Вчора ми три години розмовляли з Радославом Сікорським саме про Україну. Я зараз багато їжджу світом і пропагую Україну, виступаю на світових телеканалах, намагаюсь допомогти Україні. Тому що ми розуміємо, що, якщо Україна зараз вийде і переможе – це майбутнє нас усіх. Тому мета мого приїзду полягає у підтримці, у тому, щоб набратися нових ідей, поділитись нашим досвідом і просто поспілкуватися з друзями, тому що тут багато близьких за духом людей.

В Україні насправді вирішується і доля нашого народу, незалежно від того, хто при владі. Так, теперішня грузинська влада відмовилась, на жаль, відкрито підтримувати Україну. Вони відкрито говорять, що не можуть підтримати через російську позицію. Правління не підтримує, але народ підтримує. Грузини сюди приїжджають і висловлюють свої солідарність. Я в числі цього суспільства, яке, незважаючи на те, що тимчасове правління приходить і відходить, підтримує Україну. Солідарність народів не може зникнути. Я думаю, що солідарність українців і грузинів більша, ніж коли-небудь», - зазначив екс-президент Грузії Михаїл Саакашвілі..

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: