У Львівській облраді представники семи областей України розповіли про кращі практики місцевого самоврядування

Сьогодні, 11 серпня, у Львівській обласній раді представники семи областей Західної України презентували кращі практики місцевого самоврядування, які раніше були впроваджені на території їхніх областей, повідомили у прес-службі Львівської обласної ради.

Такий обмін досвідом відбувся у рамках кущового інформаційного семінару для представників органів місцевого самоврядування, який організували Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Програма Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні».

Зокрема, цікавим був виступ першого заступника голови Закарпатської обласної ради Василя Брензовича, який окреслив напрямки співпраці Закарпатської області з країнами-сусідами у рамках програм міжнародного  співробітництва. Адже Закарпаття, яке межує з чотирма країнами – членами Європейського Союзу, має добру практику транскордонного співробітництва.

Представники Волинської області розповіли про реалізацію проектів та програм підтримки розвитку місцевого самоврядування, зокрема, у рамках проекту «Польща – Білорусь – Україна 2007-2013 років».

Про досвід Львівської обласної ради щодо підтримки з обласного бюджету впровадження кращих практик місцевого самоврядування розповів начальник відділу аналізу програм та інвестицій Львівської обласної ради Іван Собко. Він відзначив, що у 2013 році 16 відсотків коштів обласного бюджету, передбачених на реалізацію обласних цільових програм, було скеровано на дофінансування ініціатив базового рівня. Важливим, зауважив Іван Собко, також є інструмент Програми «Польща – Білорусь – Україна 2007-2013 років», за допомогою якого громади Львівщини залучили понад 200 млн грн коштів Євросоюзу. Сьогодні Львівська обласна рада бере активну участь у розробці нового інструменту цієї Програми на 2014 – 2020 роки.

Окремо відзначимо, що учасники нинішнього семінару зацікавилися досвідом Львівської обласної ради щодо співфінансування проектів міжнародної технічної допомоги. Адже Львівська обласна рада першою в Україні розробили та затвердила Порядок співфінансування проектів міжнародної технічної допомоги, завдяки якому вже цього року громади отримають дофінансування з обласного бюджету в сумі понад 4 млн грн.

У рамках проекту Українського фонду соціальних інвестицій на Львівщині реалізовують 27 проектів на загальну суму понад 35 млн грн. З них 10 відсотків з цієї суми становить дофінансування з обласного бюджету.

Ще один проект, який успішно впроваджують у нашій області – це проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІ». Зараз реалізуються 65 мікропроектів на загальну суму 16 млн грн, з них співфінансування з обласного бюджету становить 540 тис. грн.

Загалом учасники інформаційного семінару були вдячні керівництву Львівської обласної ради за гостинність та надану можливість обмінятися досвідом у питаннях розвитку місцевого самоврядування в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: