Порошенко проігнорував думку громади, - ЗМІ

Львівщина має нового керівника Львівської облдержадміністрації, правда, цього разу лише тимчасового виконувача обов’язків – Юрія Турянського. Він зайняв місце Ірини Сех, яка п’ять місяців порушувала чинне законодавство, суміщаючи посаду голови ЛОДА і мандат народного депутата. Громаді новий тимчасовий очільник області – невідомий. Кулуарність призначення, кажуть експерти у Львові, лише шкодить авторитетові президента.

Від 2 березня, коли народний депутат від ВО «Свобода» Ірина Сех стала керівником Львівської обладміністрації, громада одразу вимагала щоб вона здала депутатський мандат. Однак політик зневажала думку людей. Не допомагали протести і звернення вже після виборів президента.

Представники різних громадських організацій одразу ж після Майдану вимагали від центральної влади прозорості у призначенні очільника області, називали свого кандидата, вважаючи, що керувати регіоном має професіонал, не забруднений у політичних іграх. Але думку громади спершу проігнорував виконувач обов’язки президента Олександр Турчинов, а вже потім і Петро Порошенко. Ірину Сех експерти і аналітики називають найбільш одіозною за всі роки незалежності головою ЛОДА.

Оцінки діяльності Сех – негативні

Ірина Сех, екс-голова ЛОДАІрина Сех, екс-голова ЛОДА

Таке ставлення влади до Львівщини, яка дала Петрові Порошенку найбільшу підтримку на виборах, викликає чимало запитань, наголошує керівник Самооборони Львівщини Валерій Веремчук.

Те, що зняли Сех це вже бодай позитивно, але факт запізнілий. Повністю ігнорувала думку людей, провокувала конфлікти, призначала на посади лише своїх профнепридатних людей від однієї партії
Валерій Веремчук

«Те, що зняли Сех це вже бодай позитивно, але факт запізнілий. Вона продемонструвала повну бездіяльність на посаді. Бо не мала часу, займаючись різними справами, ані компетенції, ані бажання щось робити. Повністю ігнорувала думку людей, провокувала конфлікти, призначала на посади лише своїх профнепридатних людей від однієї партії. А ще виник скандал, що подарувала 75 гектарів території озера всупереч чинному законодавству комусь зі своїх друзів», – наголосив Валерій Веремчук.

Нового виконувача обов’язків голови ЛОДА Юрія Турянського керівник Самооборони не знає, каже, що під час Майдану його не було чути і нічим він не вирізнявся.

Юрій Турянський прийшов на посаду з бізнесу, список підприємств, пов’язаних з ним досить довгий, на адресу нового очільника лунає критика щодо зловживань у бізнесовій діяльності та непорядності.

Однак цими днями він не спростував жодних закидів. Почути пояснення від Юрія Турянського Радіо Свобода не вдалося –  на телефонні дзвінки він не відповідає, прес-служба на прохання про коментар – мовчить. Турянський працював позаштатним радником Ірини Сех. Саме його вона хотіла бачити своїм першим заступником, але у Києві прохання відхилили.

За припущеннями експертів, Юрія Турянського на посаду лобіювали свободівці й представники партії «Третя українська республіка».

Країна – це не бізнес

Для більшості львів’ян і мешканців області прізвище Юрія Турянського невідоме, наголосив у коментарі Радіо Свобода аналітик Тарас Возняк. Він обурений, що вкотре влада проігнорувала думку громади. За його словами, Петро Порошенко так і не зрозумів, що його опорою мають бути люди, а не чиновники з кабінетів і політики.

Це велика помилка президента і голови його адміністрації, які прийшли з бізнесу, які думають, що країна – це бізнес
Тарас Возняк

«Це не бізнес посада, не менеджер, його не ставлять управляти фірмою. Це велика помилка президента і голови його адміністрації, які прийшли з бізнесу, які думають, що країна – це бізнес, країна не бізнес, це люди, з якими треба домовлятись, інтереси яких треба відстоювати. А тут робиться одна велика фірма в країні», – каже Тарас Возняк.

Особа нового виконувача обов’язків голови ЛОДА є компромісною, припускає експерт, між інтересами президента Петра Порошенка і ВО «Свобода». І вважає, що обійматиме цю посаду Юрій Турянський лише до парламентських виборів, з такою думкою погоджується і політолог Юрій Шведа.

У статусі «тимчасовий» він буде під час парламентських виборів і це  основне завдання забезпечити проведення виборів, а вже за їх результатами вирішиться його доля
Юрій Шведа

«Думаю, що у статусі «тимчасовий» він буде під час парламентських виборів і це  основне завдання забезпечити проведення виборів, а вже за їх результатами вирішиться його доля. Львівщина останнім часом не мала добрих менеджерів, які б відповідали цій посаді. Але так знівелювати, обанкрутити цю посаду, як це зробила Ірина Сех нікому не вдалося.  Ми подивились її відвідуваність парламенту – вона найбільша прогульниця» – наголосив політолог.

Кулуарність обурює людей

Непрозора, кулуарна політика щодо кадрових призначень, коли посаду очільника області обіймає людина без жодного погодження з громадою, каже Юрій Шведа, лише шкодить авторитету президента Петра Порошенка, бо така позиція не зрозуміла людям після Майдану. Коли на Сході йде війна, у регіонах ділять портфелі – це обурливо, наголошує політолог.

За припущенням експертів, президент призначив т.в.о. Львівщини без погодження з Кабміном. Водночас статус тимчасово виконуючий обов’язки голови ЛОДА юридично парадоксальний. Бо, згідно з Законом України «Про місцеві державні адміністрації», що «голови місцевих  державних  адміністрацій  призначаються  на посаду  Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України на строк повноважень Президента України.У разі  відсутності  голови  місцевої державної адміністрації його функції і повноваження виконує перший заступник голови,  а  у разі  відсутності останнього – один із заступників голови місцевої державної адміністрації. Але Юрій Турянський не був заступником голови ЛОДА. Тому чи взагалі легітимним буде його підпис на документах, як і зрештою всі його розпорядження?

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: