Якщо хтось сумнівається, що вартість проїзду у маршрутках Львова становить 5 гривень, то нехай це докаже, - Щир

Відповідно до результатів незалежного аудиту, справжня вартість проїзду в міському автотранспорті нині становить не три гривні, а майже п’ять

Дослідження вартості проїзду здійснила ЛМГО “Спілка консультантів “Експерт-група”. Вихідними даними для проведення робіт були рахунки підприємств-перевізників, які здійснюють міські пасажирські перевезення автотранспортом загального користування.
ЛМГО “Спілка консультантів “Експерт-група” підрахувала реальну вартість однієї поїздки за один рейс одного пасажира в автобусі, що працює в режимі “маршрутне таксі”. Як об’єкти обрали по одному маршруту від кожного львівського перевізника, інформує прес-служба міськради.
“Середня кількість пільговиків-пасажирів громадського транспорту у місті становить майже 25 відсотків від загальної кількості. Отож розрахунок проводили у двох формах: загальний проїзд (з урахуванням пасажирів-пільговиків) і оплачуваний (не враховуючи їх). За цими підрахунками, на деяких маршрутах тариф без урахування пільгових категорій фактично становить майже три гривні, а з урахуванням – перевищує чотири”, – пояснив Віктор Щир.
До прикладу, згідно з результатами перевірки, на маршруті №10 тариф на оплачуваний проїзд становить 5,19 гривні, натомість на загальний проїзд – 3,89 гривні. На маршруті №11 – 4,20 та 3,15 гривні, №36 – 4,92 та 3,69 гривні, №39 – 3,64 та 2,73 гривні і №49 – 3,55 та 2,66 гривні відповідно.
Та не всі вірять цим цифрам. Зокрема, учасник руху “За якісний транспорт” Святослав Товстига в коментарі “Пошті” зазначив, що проведений аудит не є об’єктивним. “Цей аудит ми вважаємо необ’єктивним, бо він проводився влітку, а в цей період у місті нема студентів, які також користуються громадським транспортом, зокрема маршрутками. Окрім цього, літо – час відпусток, а цим фактом знехтували. Очевидно, такі підрахунки потрібно було би проводити впродовж кількох місяців, та аж ніяк не тижнів, як було зроблено”, – розповів активіст.

Наразі тариф на перевезення у міських маршрутках не переглядатимуть, хіба ціна бензину знову підвищиться в рази

Однак, за словами Віктора Щира, громадські організації безпосередньо брали участь у дослідженні аудиторської компанії, яка проводила розрахунки, відповідно вони цю справу мали “на контролі”. Якщо хтось сумнівається в об’єктивності аудиту, він має повне право провести ще один, незалежний, вважає начальник управління транспорту і зв’язку ЛМР.
“Активісти як волонтери брали участь у обчисленні пасажиропотоку. Звіт аудиту компанія готувала теж за участі громадських організацій, тому їм відомо, за якою методикою проводився аудит, як визначали пасажиропотік. Якщо деякі громадські організації не вірять висновкам цього аудиту – це їх право. Вони можуть провести власний, незалежний” – розповів Віктор Щир.
Також начальник управління транспорту і зв’язку зазначив, що наразі тариф на перевезення у міських маршрутках не переглядатимуть, хіба ціна бензину знову підвищиться в рази. Зі слів Віктора Щира, якість перевезень у міському автотранспорті потрохи змінюється на краще. Перевізники впорядковують інформаційні показники в транспорті, купують нові автобуси. Також у місті думають над тим, як удосконалити справу з квитками у маршрутках. Поки не вигадали, тож наразі просто закликають містян брати квитки.
“Водій зобов’язаний видати квиток, пасажир – вимагати його. Усі наші автобуси застраховані в певних страхових компаніях. Якщо щось стається, то підставою громадянина вимагати якусь компенсацію на лікування чи оздоровлення є саме пасажирський квиток”, – зазначив Віктор Щир.
До теми
Найближчим часом у Львові оголосять конкурс для всіх охочих на єдине брендування громадського транспорту. Його мета – впорядкувати зовнішній вигляд і кількість реклами на засобах пересування. Спочатку візьмуться за тролейбуси та трамваї, згодом і за маршрутки, інформує tvoemisto.tv.
“У міськраді закінчилися громадські слухання щодо брендування громадського транспорту у Львові. Спочатку на ньому пропонували схему “жовтий верх – малиновий низ” та обмежити площу реклами, що викликало особливо багато заперечень серед рекламістів. Тож пропозиція провести конкурс на уніфіковану схему розфарбування наших трамваїв, тролейбусів та автобусів дуже розрядила ситуацію і не викликала суттєвих заперечень”, – написав у своєму блозі громадський активіст, архітектор Олександр Шутюк, пише Львівська пошта.
Конкурс складатиметься з двох частин: кольорового оформлення транспорту й визначення місця та кількості реклами. “За тиждень-два ми оголосимо конкурс на найкраще оформлення міського транспорту. Наразі розробляємо положення, продумуємо умови та склад журі. Через місяць плануємо обрати переможця”, – розповіла начальник відділу міжвідомчих проектів Львівської міськради Олена Хестанова. Чиновниця зазначила, що передусім місто розраховує на допомогу рекламних і дизайнерських агенцій та художників, однак конкурс відкритий для всіх охочих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: