Зупинка транзиту російського газу нашкодить в першу чергу самій Україні, - Fitch

Блокування транзитних поставок російського газу може негативно відбитися на самій Україні

Про це перадає "Минфин" з посиланням на агентство "Fitch Ratings".

На думку аналітиків, блокування транзитних поставок російського газу може негативно відбитися на самій Україні. Це дасть додаткові аргументи європейським прихильникам будівництва "Південного потоку", а енергетична безпека самої України опиниться під питанням.

"Плани проведення тристоронніх переговорів між Україною, Росією і ЄС щодо транзиту газу свідчать про те, що Україна прагне уникнути перебоїв з транзитом, і що країна навряд чи буде негайно вводити санкції", - вважають в "Fitch Ratings".

Можливе призупинення транзиту російського газу в ЄС, яке розглядається Україною в рамках пакета санкцій, не зробить істотного впливу на газовий ринок Європи - йдеться в коментарі агентства "Fitch Ratings".

Аналітики агентства Fitch відзначають, що Росія, як постачальник, і країни ЄС, як споживачі, технічно вже готові до виникнення проблем у сфері транзиту газу через Україну.

"Запаси газу в Європі збільшилися до найвищого сезонного рівня за шість років зважаючи на стурбованість щодо потенційних перебоїв з поставками. Є можливість збільшення поставок російського газу по газопроводу "Північний потік", хоча це потребує вирішення питань зі з'єднувальним трубопроводом в Німеччині. У разі порушення транспортування по маршруту через Україну при збереженні готовності Росії експортувати газ до Європи, ми вважаємо, що наявні запаси та альтернативні маршрути і джерела дозволять безперебійне постачання європейським споживачам протягом значної частини опалювального сезону, хоча, можливо, не всієї зими, особливо якщо погодні умови будуть аномально холодними", - йдеться в коментарі "Fitch Ratings". 

Закон, схвалений українським парламентом на минулому тижні, дозволяє країні вводити санкції проти іноземних компаній та фізичних осіб. Один з потенційних варіантів - заборона на транспортування газу Газпромом через трубопроводи України. Замість цього європейські компанії повинні будуть купувати газ у Газпрому на східному кордоні України. Це вимагало б перегляду контрактів між Газпромом, Нафтогазом і покупцями, на що потрібен час.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: