Російські митники кажуть, що вантажівки з путінського "гуманітарного конвою" повертаються в Росію

Перші сім вантажівок зі складу "гуманітарного конвою" пройшли митний контроль і повернулися на територію Росії в суботу вранці.

Про це повідомив керівник прес-служби Південного митного управління Раян Фарукшин, передає Еспресо.TV.

"В 10:05 мск (9:05 за Києвом) перші автомашини гуманітарного конвою Росії проїхали через пункт пропуску "Донецьк" (РФ) і встали в зону митного контролю багатостороннього автомобільного пункту пропуску "Донецьк". Після огляду сім автомашин вже проїхали в РФ", - сказав співрозмовник агентства.

Інформацію про це підтвердили і в прикордонуправлінні ФСБ.

Автомобілів гуманітарного конвою зі сходу України попрямували на пункт збору колони біля російського міста Каменськ-Шахтинський.

Нагадаємо, вчора державний кордон України незаконно перетнули 227 російських вантажівок з гуманітарним вантажем. Конвой Російської Федерації з гуманітарним вантажем вже досяг Луганська. Очевидці виклали в мережу відповідні фотографії.

В Євросоюзі вже висловили свою позицію щодо перетину українського кордону російськими вантажівками. Зокрема, Європейський Союз вважає "порушенням недоторканності українського кордону" її перетин автоколоною з гуманітарною допомогою з Росії.

"Гуманітарна допомога має доставлятися і розподілятися за участю міжнародних гуманітарних організацій і за наявності згоди офіційного Києва ЄС закликає російську сторону переглянути одностороннє рішення", - сказав представник Єврокомссіі. Аналогічним чином відреагувала зовнішньополітична служба ЄС.

Також генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен засудив в'їзд російського гуманітарного конвою в Україну без погодження з українською владою і Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Мун, коментуючи вторгнення "гуманітарного конвою" Росії заявив, що будь-які односторонні дії можуть погіршити ситуацію на Донбасі та закликав сторони об’єднати зусилля щодо доставки гуманітарного вантажу мешканцям сходу України.

"Визнаючи погіршення гуманітарної ситуації, будь-які односторонні дії має потенціал для погіршення і без того небезпечної ситуації в східній Україні", - заявив генсек ООН.

В свою чергу в ОБСЄ закликали сторони повернутися до співпраці в питанні доставки російського "гуманітарного вантажу".

Президент США Барак Обама і канцлер Німеччини Ангела Меркель під час телефонної розмови обговорили російсько-український конфлікт. Вони дійшли згоди, що вторгнення російського "гуманітарного конвою" є провокацією ізакликали до виведення російських військ з України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: