Хто у Львові може отримати компенсацію за оплату ЖКП?

З 1 липня 2014 року набула чинності Урядова постанова Кабінету Міністрів України від 05.04.2014 № 83, якою запроваджено новий вид допомоги на оплату комунальних послуг – Компенсацію додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, у зв’язку з підвищенням цін і тарифів на ці послуги. Отож, як мешканці можуть скористатись цим видом компенсації, і, власне, хто може претендувати на її отримання, роз’яснює заступник начальника управління соціального захисту Львівської міської ради Ольга Сільчак.

-              Скільки громадян нашого міста вже звернулось за призначенням компенсації?

-              Звернення вже є зафіксовані. Так, станом на другу половину серпня 2014 року, починаючи з дня набуття чинності, а це 1 липня 2014 року, до відділів управління соціального захисту Львівської міської ради звернулось 57 громадян. Враховуючи, що це перші місяці з часу запровадження цієї компенсації, яка є новим компенсатором сім’ям при оплаті за житлово-комунальні послуги, нагадаю, що є ще субсидії, пільги, а також період неопалювального сезону, то це число є достатнім, хоча ріст цікавості громадян до цього виду допомоги росте, щоденно фіксуємо дзвінки із запитаннями й потребою у консультації з цього приводу.

-              Хто може претендувати на цю компенсацію?

-              На отримання компенсації можуть претендувати сім’ї, середньомісячний сукупний дохід яких за попередні 6 місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї, відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення.

-                     до складу сім’ї включаються особи, які зареєстровані у житловому приміщенні (будинку);

-                     зазначений прожитковий мінімум сім’ї буде визначатися окремо для кожної сім’ї, залежно від її складу.

У разі, коли будь-хто з працездатних членів сім’ї надає інформацію про відсутність доходів за будь-який місяць протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, до розрахунку приймається дохід такого члена сім’ї на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Встановлені прожиткові мінімуми (з 1 січня 2014 року):

  • для дітей, віком до 6 років – 1032 грн.;
  • для дітей, віком від 6 до 18 років – 1286 грн.;
  • для працездатних осіб – 1218 грн.;
  • для осіб, які втратили працездатність – 949 грн.

Для кращого розуміння розглянемо приклад: сім’я з чотирьох осіб (чоловік, дружина, одна дитина віком 6 років, друга – від 6 до 18 років). Заробітна плата чоловіка та дружини складає 4 500 грн. на місяць. Прожитковий мінімум для сім’ї становить 4 764 грн. (1218 грн.*2 особи + 1286 грн. + 1032 грн.). Дохід сім’ї менший за прожитковий мінімум для сім’ї. Сім’я має право на компенсацію.

-                     Які документи необхідно подати для отримання компенсації?

-                     Для призначення цього виду компенсації особі, яка зареєстрована у житловому приміщені, слід звернутись із заявою до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації і надати:

  • довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб;
  • довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги);
  • пред’явити паспорт.

-                     Роз’ясніть, будь ласка, принцип розрахунку компенсації? Яка її частка в сукупній вартості оплати за ЖКП?

-                     Компенсація розраховується як різниця між розміром плати за послуги газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидії) після підвищення цін і тарифів на послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги.

Компенсацію не отримають сім’ї, які одержували і будуть одержувати житлові субсидії, оскільки вони продовжуватимуть сплачувати 10 або 15 % своїх доходів.

Для сімей, які набудуть право на субсидію і матимуть право на одержання компенсації після підвищення цін і тарифів, розмір компенсації буде розраховуватися як різниця між розміром обов’язкової плати за послуги і розміром плати за такі послуги, який сім’я сплачувала до зміни тарифів.

Сім’ї, які не отримають субсидію, оскільки їх розмір плати за послуги не перевищуватиме 10 або 15 відсотків доходів, отримають компенсацію у розмірі 100 відсотків збільшення плати за послуги в межах норм споживання.

Розглянемо перший приклад: сім’я з двох непрацездатних осіб проживає у 2-кімнатній квартирі, площею 47 м2 багатоквартирного будинку з централізованим опаленням і гарячим водопостачанням. Середньомісячний дохід сім’ї становить 2 500 грн. на місяць. Розмір платежу за житлово-комунальні послуги до підвищення цін і тарифів становив 400 грн. на місяць. Розмір обов’язкової плати сім’ї становить 250 грн. на місяць (10 % від доходу).

Така сім’я одержує житлову субсидію у розмірі 150 грн. на місяць (400 грн. – 250 грн.).

З урахуванням підвищення тарифів на теплову енергію і на природний газ для приготування їжі, платіж сім’ї становитиме 500 грн. на місяць. Оскільки середньомісячний дохід сім’ї не зміниться, розмір обов’язкової плати сім’ї становитиме 250 грн. на місяць (10 % від доходу). Для такої сім’ї на 100 грн. збільшиться розмір житлової субсидії і становитиме 250 грн. на місяць (500 грн. – 250 грн.). Тобто, зазначена сім’я не відчує підвищення цін і тарифів, оскільки платила і платитиме 10 % від свого доходу.

Розглянемо інший приклад: сім’я з п’яти осіб, у складі двох дорослих, двох дітей та непрацездатної особи, проживає у 2-кімнатній квартирі, площею 47 м2 багатоквартирного будинку з індивідуальним опаленням і газовою колонкою. Середньомісячний дохід сім’ї становить 4 500 грн. на місяць. Розмір платежу за житлово-комунальні послуги до підвищення цін і тарифів в опалювальний період становив 320 грн. на місяць. Розмір обов’язкової плати сім’ї становить 450 грн. на місяць (10 % від доходу, оскільки до складу сім'ї входять діти і дохід на особу менше прожиткового мінімуму). Така сім’я не одержує житлову субсидію, оскільки розмір її платежу не перевищує 10 % доходу.

З урахуванням підвищення ціни на природний газ, розмір платежу становитиме 440 грн. на місяць. Оскільки розмір платежу сім’ї з урахуванням пільг не перевищує 10 % доходу, вона не отримає субсидію, але отримає компенсацію у розмірі 120 грн. на місяць (440 грн. розмір платежу після підвищення цін і тарифів – 320 грн. розмір платежу до такого підвищення).

Розглянемо ще один приклад: сім’я з чотирьох осіб, у складі двох дорослих та двох дітей, проживає у 2-кімнатній квартирі, площею 47 м2 багатоквартирного будинку з централізованим опаленням і газовою колонкою. Середньомісячний дохід сім’ї становить 3 700 грн. на місяць. Розмір платежу за житлово-комунальні послуги до підвищення цін і тарифів становив 350 грн. на місяць. Розмір обов’язкової плати сім’ї становить 370 грн. на місяць (10 % від доходу, оскільки до складу сім'ї входять діти і дохід на особу менше прожиткового мінімуму). Така сім’я не одержує житлову субсидію, оскільки розмір її платежу з урахуванням пільг не перевищує 10 % доходу.

З урахуванням підвищення тарифів на теплову енергію і на природний газ для приготування їжі і підігрів води, платіж сім’ї становитиме 450 грн. на місяць. Оскільки середньомісячний дохід сім’ї не зміниться, вона отримає субсидію у розмірі 80 грн. на місяць (450 грн. – 370 грн.), а також компенсацію у розмірі 20 грн. на місяць (370 грн. розмір платежу з урахуванням субсидії – 350 грн. розмір платежу до підвищення тарифів). Тобто, зазначена сім’я також не відчує підвищення цін і тарифів, оскільки отримає субсидію і компенсацію та платитиме за житлово-комунальні послуги на рівні, як до підвищення цін і тарифів.

-                     Які ключові особливості цього виду компенсації враховують у процесі її призначення?

  1. При призначенні компенсації не враховується майновий стан сім’ї, як це здійснюється при призначенні житлової субсидії, зокрема:
  • наявність у володінні (користуванні) більш, ніж одного житлового приміщення, більш, ніж двох транспортних засобів;
  • здача в найм або оренду житлового приміщення;
  • наявність додаткових незадекларованих джерел для існування;
  • купівля майна, товарів, оплата послуг на суму понад 10 прожиткових мінімумів.

2. При розрахунку компенсації застосовуються норма володіння чи користування загальною площею житла та норми споживання комунальних послуг, з урахуванням яких призначається субсидія. Призначення компенсації на загальну/збільшену понад норму площу житла не передбачено.

3. Компенсація призначається, виходячи з середніх обсягів споживання послуг за попередній період, і не перераховується, відповідно до фактично спожитих обсягів послуг.

Окрім того, слід повідомити, що розрахунок компенсації здійснюється органами соціального захисту населення у десятиденний строк після надходження відповідної інформації. Розмір призначеної компенсації щомісяця перераховується підприємствам, що надають комунальні послуги, і зараховується на особові рахунки заявника.

Більше інформації про цей вид компенсації та про інші допомоги можна отримати у районних відділах управління соціального захисту Львівської міської ради за місцем проживання (реєстрації).

Прийом громадян у «Єдиних приймальнях» районних відділів соціального захисту проводиться: понеділок – з 13.00 до 19.00 год.; з вівторка по четвер – з 08.00 до 19.00 год.; в п’ятницю – з 09.00 до 14.00 год.

Записатись на прийом в «Єдину приймальню» в режимі «онлайн» чи отримати більше інформації про різні види допомог можна на сайті «Львів соціальний»: http://www.social.lviv.ua.

Для запису на прийом та отримання консультацій слід звертатись за телефонами відділів соціального захисту:

 

Галицький: тел.:  261-44-50 (вул. Ф. Ліста, 5)
Личаківський: тел.:  235-71-62 (вул. Театральна, 10)
Залізничний: тел.:  295-82-28 (вул. І. Виговського, 34)
Франківський: тел.:  237-50-81 (вул. Генерала Т. Чупринки, 85)
Шевченківський: тел.:  252-28-40 (вул. В. Липинського, 11)
Сихівський: тел.:  254-64-80 (просп. Червоної Калини, 66)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: