Росію не запросили на саміт НАТО

НАТО вважає участь російської делегації в уельському саміті "недоцільним".

Втім, за словами джерел в російських дипломатичних колах, "у нинішніх умовах у Москві на запрошення і не розраховували".

"У НАТО ще в квітні прийняли рішення про згортання співпраці з РФ.Це була не наша ініціатива, ми були готові продовжувати спільну роботу. Шкода, що були заморожені важливі проекти. Зараз м'яч на стороні альянсу - напрошуватися ми не будемо", - відзначають російські джерела.

Список п'яти ключових тем саміту НАТО, який пройде 4-5 вересня в Уельсі (Великобританія), було оприлюднено минулого тижня. По-перше, мова піде про "готовність альянсу посилити колективну оборону". По-друге, саміт повинен "продемонструвати трансатлантичну рішучість і підкреслити важливість відповідних рівнів витрат на оборону". По-третє, в Уельсі планується обговорити "відносини з РФ і зміцнення зв'язків з Україною". Четвертий пункт порядку: "поглиблення партнерських відносин НАТО і продовження політики відкритих дверей". І, нарешті, п'ята тема -  "Афганістан та завершення операції міжнародних сил сприяння безпеці в кінці 2014 року".

У комюніке альянсу особливо підкреслюється: "Саміт НАТО збереться у критичний момент історії, коли глобальна безпека стає все більш нестабільною, як показали дії Росії на Україні".

Події навколо України радикально змінили порядок денний саміту. Спочатку передбачалося, що його головними темами будуть боротьба з тероризмом і кіберзагрозами. А в самому альянсі, насамперед у країнах--членах ЄС, навіть почали говорити про те, що НАТО себе вичерпало. Однак українська криза надав блоку друге дихання.

У зв'язку з цим не дивно, що всі ключові теми саміту так чи інакше мають відношення до Росії (включаючи Афганістан, транзит вантажів у який йде через територію РФ), пише видання.

Співрозмовники "Ъ" в російських дипломатичних колах розраховують, що відносини Москви і альянсу покращаться після того, як пана Расмуссена на посаді генсека змінить екс-прем'єр Норвегії Йенс Столтенберг. У Москві до пана Столтенберга ставляться нейтрально-позитивно, в той час як нинішній генсек останнім часом нічого, крім роздратування, не викликає.

Нагадаємо, раніше Генеральный секретарь НАТО Андерс Фог Расмуссен засудив введення російського "гуманітарного конвою" на територію України без згоди української влади.

Європейська правда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: