Підопічні територіального центру вивчають мистецтво Яворівщини

Вже стало хорошою традицією щотижня організовувати цікаві пізнавальні заходи для самотніх людей похилого віку, які перебувають на обслуговуванні у Львівському міському територіальному центрі соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян. 29 серпня літні городяни мали нагоду відвідати у львівському Національному музеї імені Андрея Шептицького виставку «Народне мистецтво Яворівщини ХІХ-ХХІ століть», повідомила прес-служба Львівської міської ради.

В часі проведення екскурсії дідусі та бабусі ознайомились з експозицією, яку розпочинають зразки яворівського народного костюму. Це – сім комплектів одягу: жіночі, чоловічий та дитячий строї останньої чверті ХІХ-першої третини ХХ століть. Завдяки філігранній вишивці – «яворівці», яку використано для оздоби цих виробів, це народне вбрання стало своєрідною візитівкою Опілля.

«Літні городяни дізналися, що високого розвитку в краї досягнуло й мистецтво яворівської дерев’яної іграшки. Традиційна яворівська іграшка не втратила своєї ідентичності дотепер. Народні майстри із покоління в покоління передавали таємниці ремесла, дотримуючись давніх технологічних прийомів, усталених форм й зберігаючи асортимент виробів», - повідомила культорганізатор Львівського міського терцентру Віра Костецька.

Окремим сегментом виставки представлено декоративний розпис виробів із дерева. Оздоблені розписом яворівські скрині демонструють традиційну систему декорування, що віддзеркалює давню символьно-орнаментальну мову, яка розвинулась у різних видах народної творчості. У виставкових залах заекспоновано шість яворівських скринь першої половини ХХ ст.

«Організація дозвілля для одиноких львів’ян похилого віку є невід’ємним елементом в процесі їх соціалізації. Даючи можливість спілкування, пізнання нового, участі в колективних заходах, ми створюємо умови для покращення емоційного стану та духовного насичення їх життя», - розповів директор Львівського міського терцентру Віталій Брославський.

Нагадаємо, що нещодавно львів’янам презентували новий центр дозвілля для літніх громадян, який організовано при Храмі Всіх Святих Українського Народу (вул. С. Петлюри, 32).

Охочі брати участь у заходах дозвілля Львівського міського територіального центру можуть звертатися у відділення соціально-побутової реабілітації за тел.: 233-10-49, а також за тел.: 238-32-74.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: