«Вирій-2014» повернувся до Львова

24 серпня цього року до Львова повернулася VI Міжнародна науково-пошукова та освітня експедиція «Вирій-2014», що тривала 12 днів.

«Вирій-2014» складався з реставраційної та мандрівної частини, проте формат цьогорічної експедиції дещо відрізнявся від попередніх років. Перший тиждень табору традиційно відбувався на території Закерзоння (Польща). Викладачі зі студентами кафедри Реставрації архітектурної та мистецької спадщини Національного університету «Львівська політехніка» та волонтерами провели роботу на кількох українських цвинтарях польсько-українського прикордоння. За цей час була проведена інвентаризація та паспортизація надгробків, реставрація окремих сакрально-меморіальних об’єктів.

Другий етап реставраційної роботи на цих цвинтарях буде проведено восени цього року під керівництвом доцента кафедри Реставрації архітектурної та мистецької спадщини НУ «Львівська політехніка» Олени Стасюк. У планах провести завершальну роботу на об’єктах у селах Подемщина, Жуків і Князі (тепер Любича Князі). В останніх двох буде встановлено тримовні інформаційні таблиці та вказівники, на зразок тих, які активісти «Вирію» минулого року встановили у Князях.

Після таборової частини «Вирій» вирушив у мандрівку українськими селами за кордоном України. Окрім традиційних Закерзоння та Пряшівщини, які щороку відвідує експедиція, цьогоріч вирійчани вперше відвідали етнічні українські терени Північної Румунії – Мармарощину та Південну Буковину – прикордоння, розділене українсько-румунським кордоном, де компактно проживає автохтонне українське населення.

Довідка

«Вирій» – міжнародний науково-пошуковий та освітній табір-експедиція, основним завданням якого є проведення комплексу заходів із відновлення та збереження пам’яток матеріальної культури і знайомство з етнічними українськими землями поза межами сучасної території України. Починаючи з 2008 року, «Вирій» став щорічним і відбувається влітку у формі стаціонарного тижневого табору та краєзнавчих мандрівок. На сьогодні в рамках табору відновлено українські цвинтарі у селах Жуків, Подемщина та Князі на території Польщі.

Організаторами «Вирію» є Громадське об’єднання «Вирій», яке об’єднує активістів громадських молодіжних організацій та студентів-реставраторів з НУ «Львівська політехніка». Серед партнерів ЛММГО «Пластове товариство «Ватага Бурлаків», Пласт-НСОУ, ЛОО «Лемківщина», ЛОМГО «Молода Лемківщина», ОУМ «Спадщина», Львівська міська рада, Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: