У Львові можна буде стати дослідником, а також дізнатись про історію різних стилів музики

У суботу, 6 вересня, з 12.00 години у Парку культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького стартує польсько-український проект «ScientificFun – наукові пікніки в Україні», який розрахований на дітей та дорослих, незалежно від статі, віку чи освіти. У рамках проекту кожен охочий зможе проекспериментувати в імпровізованій лабораторії, відчути себе дослідником та поспілкуватися з науковцями. Окрім цього, з 6 до 8 вересня о 18:00 годині спільнота Collegium musicum проведе у Львові цикл лекцій з історії музики. У конференц-залі «Leopolis Hall» у ТЦ «Опера Пасаж» (пр. Свободи, 27, 4-й поверх) відкриті лекції читатиме музикознавець, композитор, органіст та музичний критик - Богдан Дем'яненко. Метою заходів є висвітлення маловідомих сторінок історії музики, музичної естетики, історії жанрів та їх функціонування у часі, зокрема, тема зародження та розвитку українського партесного концерту, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Цього року маємо таку тенденцію, коли стають видимими різні некомерційні ініціативи, які, на перший погляд, не є популярними, але вони починають виходити на перший план завдяки тому, що в нас зменшується кількість фестивалів через ситуацію, яка сьогодні є в нашій країні. Почали робити більш важливі проекти для культурного розвитку Львова», - наголосила Богдана Брилинська, спеціаліст управління культури ЛМР.

«Цей проект покликаний популяризувати науку серед усіх поколінь. Будуть представлені різні експерименти та досліди з великого спектру наук. Під час самих заходів кожен зможе відчути себе дослідником та провести різноманітні експерименти. Організовуємо також лекцію Вуличного Університету на тему сучасних технологій, на кінець заплановано виступ львівського гурту «Перекотиполе», - зазначив Антон Савіді, представники ГО "КреАрт" та координатор проекту "Науковий пікнік" у м. Львові.

Відтак, на поціновувачів науки очікують такі досліди, як: запалення міні-вулкану, приборкання блискавки, зображення оптичної ілюзії – це далеко не все, що чекає учасників та гостей проекту «ScientificFun – наукові пікніки в Україні». Загалом, організатори готують кілька десятків цікавих дослідів з фізики, хімії, біології, психології та інших наук.

Польсько-український проект «ScientificFun – наукові пікніки в Україні» проводитиметься у 7-ми українських містах: 6 вересня – Львів; 7 вересня – Тернопіль; 13 вересня – Дніпропетровськ; 14 вересня – Кривий Ріг; 20 вересня – Харків; 21 вересня – Київ; 27 вересня — Луцьк. Організатор проекту у Львові: ГО СREart за підтримки Sun InBev Україна, а також Фондів «Освіта для Демократії» та «Завтра.UA».

«Наша спільнота започатковує такий цикл з лекцій про історію музики. Мета цих лекцій - показати слухачеві естетику музики та привести його до ближчого розуміння тої музики, яку протягом двох років наша спільнота доносила до львів’ян та гостей міста. Лекції проходитимуть одночасно як на вузьку тематику, так і на популярні теми.

Під час лекцій будуть музичні ілюстрації, пройдуть покази розвитку музичних символів, лектор буде читати свої лекції у доступній формі. Запрошуємо усіх охочих, вхід не лекції буде вільним», - розповіли засновники спільноти Collegium musicum.

На любителів музичного мистецтва чекатиме серія лекцій з історії музики, а саме:

6.09. - Музичні пошуки Ренесансу, або на півдорозі між Середньовіччям та Бароко (від меси на григоріанський хорал до багатохорних концертів).

7.09. - Концерт у дзеркалах світогляду Бароко: з Італії до Німеччини.

8.09. - Український партесний концерт: як? і чому?

Довідка

Заходи в рамках проекту «Scientific Fun – наукові пікніки в Україні» відбулися у вересні 2013 року в п’яти містах України: Львові, Тернополі, Києві, Луганську й Харкові. За підрахунками, участь у них взяли близько 16 тисяч юних дослідників та членів їх родин.

Collegium Musicum – спільнота музикантів і літераторів, яку у 2012 році започаткували диригент Іван Остапович і перекладач Тарас Демко зі своїми друзями Петром Тітяєвим і Орестом Смовжем. Мета діяльності — донесення кращих зразків високого мистецтва і підняття загального культурного рівня.

За час існування львівський Collegium Musicum організував понад півсотні музичних і літературних подій. Заходи проводилися у різних локаціях Львова: у храмах, галереях, музеях, університеті, філармонії. Але діяльність спільноти не обмежується рамками міста. Так, концерти відбувалися у Києві, Івано-Франківську, Тернополі, Черкасах, Чернівцях, Луцьку.

У травні-червні 2014 був проведений цикл концертів «Дні музики Баха», що складався із 10 культурних подій, які відбувалися у Львові з 1 травня до 9 червня. У ньому взяли участь молоді українські і зарубіжні музиканти.

Всі заходи, проведені Collegium Musicum були некомерційними, мотивовані ентузіазмом і творчим запалом учасників, які вважають, що культурна ситуація в Україні потребує ефективних, якісних і рішучих змін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: