Хочемо ми чи ні, але йде справжня війна, - Богдан Мицак

Екс-начальник відділу ДАІ міста Львова Богдан Мицак уже два тижні перебуває у зоні АТО. Після відомих у Львові подій вирішив поїхати добровольцем на війну, щоб … подивитись на життя іншими очима. Зізнається: АТО через телебачення і події на Сході – 100% різні речі.

Кореспонденту Дивись. Інфо вдалось поспілкуватись телефоном із Богданом Федоровичем, який за більше, ніж годину розмови розповів життєві моторошні історії із війни – саме так він називає офіційну антитерористичну операцію. Звісно, із зрозумілих міркувань публікувати усі подробиці ми не будемо, але найцікавіші моменти таки розповімо.

Я ДАВНО ХОТІВ ПОЇХАТИ ДОБРОВОЛЬЦЕМ

«Поїхали ми на ротацію 25 серпня. Я давно хотів поїхати добровольцем, однак спочатку не вдавалось, проте після наполягань я зараз тут з хлопцями, які, дізнавшись про мій намір, без вагань поїхали зі мною. Спочатку були у Слов’янську, а зараз у Артемівську на блокпості. Усі десять днів та ночей назвати жаркими – це не сказати нічого», - каже Богдан Мицак.

Він розповідає, що вперше минула ніч (ніч на суботу. Розмова відбувалась учора після обіду, - Ред.) була спокійнішою. Каже, несе службу на українському блокпості, а за кілька кілометрів знаходиться блокпост ДНР. Додає: зазвичай обстріл «Градами» відбувається із 3 по 5 годину ночі.

«Цієї ночі обстрілів не було. Коли дивитись ці події по телевізору, то неможливо собі навіть уявити, що тут відбувається насправді. Хочемо ми цього чи ні, але йде справжня війна. На жаль, наш противник набагато більше забезпечений, проте я переконаний, що ми переможемо».

ЦЯ ВІЙНА НІКОМУ НЕ ПОТРІБНА

Екс-очільник ДАІ міста Львова висловлює щиру надію на те, що підписане перемир’я хоч якось буде давати результат.

«Спілкуюсь із місцевими жителями, із хлопцями, які тут перебувають уже давно. Звісно, сто людей – сто думок про усі ці події, але одна думка спільна у всіх: ця війна нікому не потрібна».

ХЛОПЦІ ІЗ НАЦГВАРДІЇ – СПРАВЖНІ УКРАЇНЦІ

Розповів Богдан Мицак також про перебування на Сході і хлопців із Національної гвардії України.

«У хлопців із Нацгвардії дуже серйозне укріплення. Після першого перемир’я наші військові вичікували, а ДНРівці закріпляли свої позиції, заливали бліндажі і їхні танки стоять на бетонному кріплені, яке не пробивається. А Нацгвардія – молодці, вони уже «биті» цією війною. Знаєте, стоїш вночі на блокпості, а над головами літає «Град» і ти переосмислюєш усе життя…», - ділиться враженнями Богдан Мицак.

Він додає, що хлопці із Національної гвардії, які пройшли події на Майдані, - дуже сильні духом. «Поводяться як справжні професійні бійці. Дуже добре себе проявили. У хорошому сенсі тут працює «кругова порука» - усі підтримують один одного і ніхто не дивиться, хто із якої роти чи батальйону», - сказав Мицак

Розповідає, що перед поїздкою дуже важливо підготуватись психологічно, а також неможливо передбачати усі нюанси. Як приклад, розповідає історію із медикаментами.

«Ми взяли із собою ті медичні препарати, якими користуємось у щоденному побуті, а вже тут зрозуміли, що ми приїхали без необхідного медичного забезпечення. Хлопці із Нацгвардії нас виручили аптечками, а мої друзі зі Львова також передали нам усе необхідне», - каже Мицак.

ІЗ ПРОДУКТАМИ УСЕ ДУЖЕ ДОБРЕ

Також Богдан Мицак розповів, що забезпечення продуктами є на високому рівні і часом продуктів навіть більше, ніж достатньо.

«Щоб нам не зіпсувались продукти, які ми привезли автобусом, частину із них ми віддали сільському голові одного із населених пунктів, який «воює на нашому боці». Завезли продукти у лікарню, а також віддали на сільську раду, адже люди у селі уже три місяці не отримують пенсії», - розповідає Богдан Мицак. (Назву населеного пункту не вказуємо свідомо, - Ред.).

ПРО ВАТНИКІВ

«Дай Боже, щоб це перемир’я пішло на користь, бо ця війна нікому не потрібна. На жаль, частина місцевого населення цього не розуміє і говорить нам: «Чого ви сюди прийшли? Якби ви не прийшли, то у нас не було б і війни. Прикро, але такі факти є. Кожен має свою думку на усі ці події. Місцеві мешканці також розповідають, що терористи хочуть відтиснути Маріуполь і Дебальцеве. Менші міста їх не цікавлять, бо там не має підприємств», - каже Богдан Мицак.

Він також зазначає, що місцеві також очікують провокацій на святкуваннях Дня Артемівська 13 вересня.

ТЕРОРИСТИ СТРАЧУЮТЬ ПОКАЗОВО

Екс-начальник відділу ДАІ міста Львова також розповів кілька фактів про те, які методи у своїй діяльності використовують терористи: за його словами, вони показово страчують тих, хто підтримує дії українських військових.

Мицак розповідає, що через їх блокпост проїжджала маршрутка, яку перевірили і пропустили, а уже на блокпості ДНР терористи знайшли у маршрутці чоловіка, яка родом із Закарпаття, хоча уже п’ять років проживає у Горлівці. Тільки за це його показово розстріляли.

Також терористи на своїх автомобілях використовують табличку «діти», щоб відвернути від себе увагу українських військових.

Перебувати у зоні проведення АТО Богдан Мицак планує як мінімум до кінця вересня.

Олег ДОВГАНИК, Дивись. Інфо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: