Спільний інформаційний простір Західної України можливий, – медійники (відео)

Створення спільного інформаційного простору Західної України є можливим за кількох умов, ключовими з яких є бажання самих регіональних медіа та політичні рішення. До таких висновків прийшли журналісти та фахівці з питань медіа під час дискусії у Львові.

9 вересня 2014 року у Прес-клубі редактори та журналісти ЗМІ Західної України, публіцисти, науковці, громадські діячі обговорили нинішній стан інформаційного простору в областях західного регіону України (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька), а також перспективи створення єдиного інформаційного простору Західної України.

Більшість учасників констатували, що нині, до 80% повідомлень в стрічках місцевих інтернет-ЗМІ складають новини з київських інформаційних джерел,при цьому новини з сусідніх областей практично відсутні. А що стосується найпопулярніших новин, то серед них «київські» складають до 95%, відзначив редактор інформаційного сервісу strichka.com Святослав Вишинський.

Публіцист Микола Рябчук не побачив у цьому значних проблем – на його думку, подібна ситуація склалася у багатьох країнах світу. З ним не погодився керівник Магістерської програми з журналістики Українського католицького університету Ігор Балинський, який запускав два західно-українських портали – ZIK і ZAXID.net. Хоча, на думку пана Балинського, саме поняття «Західна Україна» є певною мірою штучним конструктом, проте навіть зараз її інформаційний простір об’єднують не лише київські новини, але й інформація про надзвичайні події та скандали в сусідніх регіонах.

Для того ж, щоб цей спільний інформпростір став повноцінним, потрібен суспільний запит. «Цей запит може бути трьох типів: політичний, економічний (з цим найважче) та місійний» – сказав Ігор Балинський. При цьому саме місійний запит фахівець вважає найбільш імовірним.

Шеф-редактор інтернет-видання «Збруч» Орест Друль теж переконаний, що для єдиного інформаційного поля Західної України існують важливі передумови. «Це значна більшість україномовного населення в містах, значною мірою спільний культурний та історичний досвід і загалом інший погляд на історію, насамперед на ІІ Світову війну. Це власне і є та ментальна площина, де є спільність всієї Західної України» – сказав пан Друль, наголосивши, що попиту на інформацію з сусідніх регіонів не буде, поки ЗМІ не вийдуть з відповідною пропозицією.

Публіцист і викладач школи журналістики УКУ Володимир Павлів вважає, що для створення спільногозахідно-українського інформаційного простору потрібно працювати насамперед над створенням спільності інтересів регіонів.За його словами, відродити цю спільність може, наприклад, вступ України до Європейського союзу.«В Європі спільноти живуть не державою, а регіонами і інтереси там є спільними для регіонів, а не вседержавними. І якщо ми колись будемо в Європі, то ми будемо змушені визначити ці спільні інтереси», – вважає пан Павлів.

Підсумовуючи дискусію, всі учасники погодилися, що створення ЗМІ, які б висвітлювали події в усіх регіонах Західної України, є перспективним, проте вимагає зусиль не лише журналістів та редакторів, але й власників ЗМІ та політиків.

Додаткову інформацію можна отримати у керівника ГО «Інститут Західно-Українських студій» Олега Хавича за телефоном (050) 338-09-69 або електронною поштою [email protected].

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: