Е-квиток у Львові: усі подробиці

Як уже повідомляло Дивись. Інфо, учора, 11 вересня, начальник управління транспорту та зв’язку Львівської міської ради Віктор Щир та його заступник Сергій Журбенко провели робочу зустріч із громадськими активістами, які цікавляться сферою пасажирських перевезень міста Львова. Під час зустрічі було презентовано технічне завдання, пояснювальну записку та дорожню карту впровадження у Львові електронного квитка.

Заступник начальника Сергій Журбенко наголосив, що членами робочої групи було прийнято рішення провести подібну презентацію для громадських організацій та для міського голови Львова Андрія Садового. Згодом, як додав Віктор Щир, відбудуться також громадські слухання щодо цього питання, адже воно викликає широку зацікавленість та резонанс серед громади міста Львова.

Якщо ж суттєвих заперечень не буде, то пропозиції щодо впровадження електронного квитка у Львові будуть виставлені на спеціальний конкурс.

Сергій Журбенко наголосив, що впровадження електронного квитка у Львові відбуватиметься у два етапи: на першому етапі сплачуватиметься за кожного перевезеного пасажира, тобто відбуватиметься разова оплата за проїзд. Передбачається, що термін впровадження, себто тестування триватиме від 6 до 12 місяців.

«Другий етап: це уже той, який усі хочуть: довгоочікуваний електронний квиток у Львові. Перевізникам сплачуватимуть за виконану транспортну роботу. Ми очікуємо, що впровадження другого етапу у місті Львові відбудеться із 1 січня 2017 року», - розповів Сергій Журбенко.

Він також додав, що впровадження системи безготівкової оплати проїзду у громадському транспорті міста (далі СОП) вимагає певних адміністративних, фінансових та законодавчих рішень.

Сергій-Журбенко

Процедура закупівлі послуги.

З огляду на складність конфігурації СОП, існування на ринку багатьох технічних рішень, які значно відрізняються за показниками якість / ціна процедуру вибору постачальника обладнання для СОП пропонується провести у декілька етапів.

Спочатку провести вивчення ринку, максимально зібрати можливі пропозиції та складом робочої групи визначити 3 – 4 пропозиції, які найбільше відповідатимуть технічному завданню і будуть відповідати певним критеріям по вартості проекту.

В подальшому за підсумками роботи із залучення фінансування для проекту впровадження СОП визначити необхідну процедуру, за якою буде здійснено відбір підприємства, що буде впроваджувати СОП.

Така схема дасть можливість вибрати не саме дешеве рішення, а оптимальне, яке за своєю технічною складовою буде найбільш відповідати сучасним вимогам до розвитку галузі та працювати на перспективу. В кінцевому підсумку більш інноваційне рішення буде більш дешевим (не вимагатиме оновлення через певний період часу та не потребуватиме складних адміністративних процедур).

Адміністративний устрій

Формою підприємства, що обслуговуватиме СОП може бути комунальне підприємство, або незалежне ТзОВ, де засновниками буде виступати комунальне підприємство міста у розмірі 51% статутного капіталу та інвестори (49% статутного капіталу).

Оскільки загальна кількість інвесторів у ТзОВ не передбачається більше 10 учасників, то створення акціонерного товариства є не доцільним.

Не рекомендується участь у статутному капіталі обладнанням.

Власність обладнання

Все обладнання, яке буде встановлено в салоні ТЗ є власністю підприємства, що обслуговуватиме СОП.

Монтаж та демонтаж відбувається за кошти цього підприємства.

Перевізник несе відповідальність за наявність засобів СОП у салоні ТЗ.

У випадку списання, продажу, спливу терміну оренди та інших договірних дій стосовно ТЗ, яке більше не буде експлуатуватись на маршрутах міського ГТ, перевізник зобов’язаний завчасно попередити підприємство та дати можливість демонтувати обладнання. В іншому випадку Перевізник має компенсувати вартість обладнання.

Обладнання має бути застраховане від пожеж та можливості пошкодження у ДТП.

Мережа продажу / поповнення карток оплати

Учасник має запропонувати власне рішення для найповнішого покриття мережею і опціями продажу/ поповнення квитків на основі принципу вартість-переваги, з максимальним врахуванням існуючої торгової мережі, застосування мобільних терміналів поповнення тощо.

Для продажу короткострокових та довгострокових карток, разових квитків (на другому етапі) може використовуватись мережа кіосків, які на даний час здійснюють продаж талонів та абонементів "Львівелектротрансу". При цьому картки будуть продаватись з внесеною на них фіксованою сумою. Програмування карток буде здійснюватись виключно у центральному офісі з метою збереження паролів.

Для продажу разових квитків (на другому етапі) буде використовуватись існуюча мережа терміналів продажу талонів на електротранспорт.

Захист разових квитків

Разовий квиток можна завалідувати протягом дня, коли він був надрукований.

Квиток друкується на спеціальному термопапері із спеціальним малюнком на звороті (як на даний час квитки ЛЕТ).

Тарифна політика

Тарифна політика на другому етапі експлуатації СОП повинна забезпечувати поступовий перехід пасажирів на користування довгостроковими електронними картками.

Пропонується наступна схема:

Вид тарифу Спосіб тарифікації Сума,грн
Разова поїздка на 1 год. громадським транспортом по разовому квитку (базовий тариф) 5
Разова поїздка на 1 год. громадським транспортом по електронній картці (при умові одноразової купівлі певної кількості поїздок (10, 20) мінус 10 - 15 % 4,25-4.50
короткострокова (туристична) картка1 доба

2 доби

3 доби

5 діб

6 поїздок на добумінус % при більшій кількості діб 30

40

50

75

довгострокова картка1 місяць

3 місяці

6 місяців

1 рік

2 поїздки на добумінус % при більшому періоді 200

500

800

1500

 

Графічний дизайн картки повинен забезпечувати друк на зворотному боці рекламних оголошень для часткового покриття вартості картки.

Порядок розрахунків

Перший етап:

На першому етапі здійснюється розрахунок підприємства, яке забезпечує функціонування СОП, з підприємствами транспорту за кожного перевезеного пасажира у відповідності до тарифу на разову поїздку одним видом транспорту.

Поступлення грошей буде відбуватись:

- за рахунок купівлі / поповнення ЕПД відразу на рахунок підприємства, яке забезпечує функціонування СОП;

- за рахунок купівлі квитків у водія транспортного засобу, залишаючись відразу на підприємстві транспорту.

Підприємство, яке забезпечує функціонування СОП, перераховує гроші підприємству транспорту наступного дня за звітним у відповідності до отриманої інформації про кількість завалідованих ЕПД у транспортних засобах даного підприємства.

Другий етап:

На другому етапі всі гроші виручені від оплати проїзду будуть поступати на рахунки підприємства, яке забезпечує функціонування СОП.

Дане підприємство оплачуватиме підприємствам транспорту за виконану транспортну роботу.

Поступлення грошей відбуватиметься за рахунок продажу / поповнення ЕПД, продажу разових паперових квитків, як в мережі реалізації квитків так і у транспортних засобах.

Розрахунок з підприємствами транспорту відбуватиметься у день наступний за звітнім за результатами інформації з Центру керування дорожнім рухом (ЛКП "Львівавтодор") по зафіксованим оборотним рейсам маршрутів громадського транспорту.

Основою розрахунків є інформація за результатами GPS контролю руху громадського транспорту (GPS звіти по роботі транспорту).

Корегування оплат у відповідності до претензій сторін здійснюється помісячно.

У відповідності до приблизних оцінок

Етапи впровадження

Після вибори компанії підрядника, яка буде займатись встановленням та обслуговуванням пристроїв для роботи якісної роботи СОП мають пройти наступні етапи.

  • Монтаж системи незалежного підрахунку пасажирів на всіх ТЗ, які обслуговують міські маршрути ГТ Львова.
  • Монтаж та запуск системи на ЛЕТ. Після проведення тестів коли система показує свою надійність у експлуатації та інтеграцію з системою керування рухом переходимо до наступного етапу.
  • Протягом двох місяців розгорнути систему на всіх автобусах, які обслуговують міські маршрути м. Львів.
  • Протягом 6-10 місяців, збір інформації та усунення недоліків системи у всьому ГТ. Ключові вимоги до етапу. Надійність СОП у масштабах міста. Підрахунок пасажиропотоку. Затвердження тарифу для перевізника. Затвердження зміни для схеми руху.
  • Перехід на покілометрову оплату

 

Комерційний запуск буде одразу на всьому транспорті у місті. Серед інновацій, які пропонуються на другому етапі – SMS-квиток, а також віртуальний квиток на мобільному прострої.

Наразі управлінням транспорту пропонується, що іменні квитки будуть тільки для студентів та пільговиків, однак члени робочої групи ще думають над тим, як убезпечити пасажирів від викрадення карточок.

Сергій Журбенко додав, що у Львові буде відкрито три центральні офіси компанії, які реалізовуватиме проект. Він також додав, що кількість валідаторів повинна бути рівною кількості дверей у маршрутці, тобто система повинна працювати на усіх дверях. Пропонується також, що водій продаватиме разові квитки за готівку біля себе. Для цього біля водія буде встановлено спеціальний прилад. На першому етапі – водій продаватиме квитки тільки на свій автобус, а на другому – на 40 хвилин – годину часу для здійснення пересадки.

Також на першому етапі реалізації проекту заплановано, що у місті працюватиме 200 контролерів. Також на другому етапі планується впровадження так званих електронних компостерів. Конкурс на 3G частоти у Львові уже оголошений.

На другому етапі реалізації проекту підприємства – перевізники уже не матимуть справи із кількістю пасажиропотоку: їм платитимуть за виконані кілометражі, однак пропонується наступні критерії розрахунків:

  • рейс виконаний з дотриманням графіку (відхилення по контрольним точкам маршруту слідування не більше 5 хв.) – 100% оплати;
  • рейс виконаний з незначним відхиленням від графіку (5-10 хв.) – 75% оплати;
  • рейс виконаний із значним відхиленням від графіку (10-20 хв.) – 50% оплати;
  • рейс виконаний з відхиленням від графіку більше 20 хв. не оплачується.

За підсумками зустрічі керівництва управління транспорту та зв’язку Львівської міської ради із громадськими активістами досягнуто домовленості про те, що до 19 вересня представники громадських організації зберуть та напрацюють свої пропозиції до запропонованого механізму впровадження електронного квитка і передадуть робочій групі для урахування в роботі

Довідково:

Види тарифів та види проїзних документів

СОП повинна враховувати можливість гнучкої зміни тарифу на проїзд та повинна підтримувати наступні види оплати проїзду (тарифи):

  • разова поїздка на одному виді транспорту (виключно на першому етапі експлуатації СОП);
  • разова поїздка громадським транспортом міста протягом визначеного часу (попередня оцінка – 1 година) з можливістю здійснення безкоштовних пересадок;
  • короткострокові абонементні тарифи (наприклад, 1 – 5 діб) на всі види громадського транспорту без оплати за разову поїздку;
  • довгострокові абонементні тарифи (1 місяць – 1 рік) на всі види громадського транспорту без оплати за разову поїздку;
  • пільговий тариф з оплатою 50% вартості стандартного тарифу для пільгових категорій (студенти, учні) з терміном дії прирівняним до терміну дію учбового, студентського квитка;
  • пільговий тариф для безкоштовного проїзду у всіх видах громадського транспорту (термін дії обмежується терміном використання картки).

 

СОП повинна підтримувати використання наступних видів проїзних документів:

  • паперовий квиток на разову поїздку в одному транспортному засобі (на першому етапі впровадження СОП);
  • паперовий квиток на разову поїздку у громадському транспорті протягом визначеного часу з можливістю здійснення безкоштовних пересадок;
  • короткостроковий електронний квиток – паперова картка з вбудованим мікропроцесором (RFID смарт карткою);
  • довгостроковий електронний квиток – пластикова картка з вбудованим мікропроцесором (RFID смарт карткою) з можливістю поповнення рахунку;
  • іменний проїзний електронний квиток – пластикова картка із нанесеною інформацією про власника (прізвище, ім‘я, фотографія, вид пільги) з вбудованим мікропроцесором (RFID смарт карткою) з можливістю поповнення рахунку;
  • SMS – квиток (оплата проїзду по SMS);
  • віртуальний квиток на мобільному пристрої (смартфоні, планшеті) з технологією NFC.

Вимоги до підсистеми, що розміщується у транспортній одиниці

Кількість валідаторів ЕПД, як правило повинна відповідати кількості дверей у транспортній одиниці (можливі корегування в процесі експлуатації в залежності від технологій, що застосовуються учасником). Специфікація громадського транспорту міста наведена у додатку.

Валідатор повинен живитись від бортової мережі транспортного засобу та мати автономне джерело живлення.

Валідатор повинен забезпечувати зчитування ЕПД, що використовуються в якості засобів оплати проїзду, видавати відмінні звукові і світові сигнали про наступні події:

  • успішна валідація,
  • відмова у валідації;
  • перевірка валідації.

Біля робочого місця водія транспортного засобу встановлюється пристрій для видачі разових квитків за готівку, який повинен керуватись одним натисканням кнопки. Пристрій повинен з'єднуватись з одним із валідаторів і в режимі он-лайн передавати інформацію про проданий квиток. Чек з пристрою повинен містити інформацію про номер маршруту, реєстраційний (бортовий) номер транспортного засобу, дату та час валідації (друку).Опційно пристрій повинен підтримувати можливість поповнення рахунку на ЕПД за готівку.

На другому етапі (оплата підприємствам транспорту за виконану транспортну роботу) додатково встановлюютьсяелектроннікомпостери, які фіксують на квитках дату та час валідації.

Обладнання, що встановлюється у транспортному засобі повинно мати антивандальний захист, бути безпечним для пасажирів.

Дорожня карта

впровадження систем безготівкової оплати проїзду у громадському транспорті міста Львова

  • Провести конкурс пропозицій, оцінку поданих пропозицій здійснити у відповідності до критеріїв викладених у додатку 1. Конкурсною комісією вважати робочу групу створену розпорядженням № 163 від 12.06.2014.
  • За результатами конкурсу відібрати 3 – 4 пропозиції, які на думку робочої групи найбільше відповідатимуть технічному завданню.

До 30.10.2014

  1. Проведення конкурсу надасть змогу провести приблизну оцінку вартості проекту та прийняти принципове рішення про можливість міського бюджету самостійно реалізувати проект, чи про необхідність залучення додаткового фінансування.
  2. За результатами попередньої оцінки вартості проекту провести роботу по залученню фінансування проекту від міжнародних фінансових компаній.
    1. при позитивному рішенні готувати проекти угод, ухвал ЛМР з питань фінансування проекту;
    2. при негативному результаті роботи по залученню коштів підготувати та провести інвестиційний конкурс.

До 01.02.2015

  1. За підсумками проведеної роботи по залученню фінансів на впровадження проекту безготівкової оплати проїзду у громадському транспорті прийняти рішення про форму підприємства, що здійснюватиме обслуговування системи оплати проїзду у громадському транспорті (ЛКП, ТзОВ).

До 01.03.2015

  1. Проведення процедури закупівлі товарів та послуг у відповідності до процедури, яка відповідатиме залученому фінансуванню проекту (міжнародний конкурс, тендер, інвестиційний конкурс).

До 01.05.2015

  1. Укладення угод, підписання договорів, формування статуту підприємства, підбір персоналу.

До 01.06.2015

  1. Поставка, монтаж, установка обладнання безготівкової оплати проїзду у міському транспорті.

До 01.04.2016

  1. Тестова експлуатація системи безготівкової оплати проїзду у міському транспорті.

До 01.06.2016

  1. Експлуатація системи безготівкової оплати проїзду у міському транспорті за умовами першого етапу експлуатації (оплата за перевезених пасажирів).

До 31.12.2016

  1. Експлуатація системи безготівкової оплати проїзду у міському транспорті за умовами другого етапу експлуатації (оплата за виконану транспортну роботу).

З 01.01.2017

Олег Довганик, заступник голови ГО «За якісний транспорт», Дивись. Інфо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: