Acta Diurna – бібліотечно-інформаційний ресурс ХХІ століття (фото)

11 жовтня 2014 року в рамках V Львівського бібліотечного форуму у головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся презентаційний семінар «Періодика у фондах бібліотек: tenor et impetus». У презентації взяли участь партнери Наукової бібліотеки з розробки програмної платформи для розвитку електронного репозитарію повнотекстових копій періодичних видань – директор компанії «Архівні інформаційні системи» Кирило Вислобоков (м. Київ), директор фірми «Інтелекс» Тарас Родцевич, представники наукових і навчальних бібліотек України.

У своєму виступі Кирило Вислобоков зосередив увагу на досвіді компанії в оцифруванні бібліотечних та архівних фондів, перспективах і можливостях бібліотек України у створенні репозитаріїв періодичних видань. Найбільш вдалим у світовій практиці, на думку доповідача, є проект Британської національної бібліотеки. Доповідач відзначив також позитивний досвід співпраці з Науковою бібліотекою Львівського національного університету імені Івана Франка, продемонструвавши результати спільної праці, втілені в робочому проекті програми «Libraria».

У презентації директора Наукової бібліотеки Василя Кметя були відображені головні етапи створення нового університетського репозитарію давніх періодичних видань до 1945 р. Доповідач зосередив увагу на проблемах збереження, консервації та реставрації газетних видань ХІХ – початку ХХ ст., пояснив специфіку формування інформаційно-освітньої політики Університету в контексті інформатизації науки та суспільних процесів загалом. Історія проекту розпочалася з первинних бібліотечних репозитаріїв фотокопій газетних видань, досвіду створення відкритих електронних архівів, співпраці з електронною бібліотекою сучасної друкованої періодики України «Press Point».

«Acta Diurna» – потужний проект Наукової бібліотеки, який передбачає наповнення двох великих розділів – самого репозитарію повнотекстових копій газет, який забезпечує можливість пошуку й ідентифікації документів за назвою, датою чи місцем видання, а також за ключовими словами, і загального каталогу періодики.

Каталог періодичних видань – частина комплексного проекту, що передбачає можливість бібліографічної ідентифікації газет, опублікованих в Україні, або українськими політичними, громадськими, культурними та релігійними представництвами за кордоном. Каталог є відкритим для наповнення ресурсом, створеним у Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка у співпраці з Львівською національною науковою бібліотекою України імені Василя Стефаника і передбачає широкі можливості залучення до співпраці інших бібліотечних осередків. Мета такого ресурсу полягає не лише у створенні широкого інформаційно-пошукового контексту для користувачів, але й для з’ясування комплектності та стану збереження документів, що у перспективі можуть бути розміщені в репозитарії, визначення перспектив наступного оцифрування.

Василь Кметь зазначив, що платформа «Acta Diurna» дає також широкі можливості для створення нових бібліотечних послуг і ресурсів не лише стосовно давньої періодики, але й інших типів видань, і є одним із важливих кроків у здійсненні реорганізації інформаційних ресурсів Університету, яку ініціював ректорат. Потужний ресурс уже розгорнуто в домені Львівського національного університету імені Івана Франка: http://ad.lnu.edu.ua, де зворотній годинник відраховує час до Дня Університету, коли логотип проекту «перетвориться» у повноцінний ресурс.

Менеджер проектів фірми «Інтелекс» Любов Герасимчук ознайомила присутніх із системою роботи програмувальників, організацією співпраці з партнерами, висловила задоволення з такої співпраці та досягнутих результатів.

Згодом керівники та представники бібліотек мали також нагоду поставити питання та обговорити перспективи застосування новітніх технологій у бібліотечних осередках різного рівня. Василь Кметь, як голова методичного об’єднання бібліотек ВНЗ ІІІ-IV рівня акредитації Західного регіону України, запевнив у готовності Наукової бібліотеки сприяти у залученні колег до спільних інформаційно-бібліографічних розробок.

IMG_7499 IMG_7505 IMG_7525 IMG_7531 IMG_7542

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: