Споживачі ПАТ «Львівгаз» можуть залишитися без газопостачання через борги власника газопроводу

Сотні споживачів ПАТ «Львівгаз» уже найближчим часом можуть опинитися перед загрозою відключення газопостачання у зв’язку з припиненням подачі газу на ділянці  газопроводу ГРС «Винники» (нова) – ПАТ «Іскра». Причиною можливої зупинки постачання блакитного палива є борги ПАТ «Іскра» перед НАК «Нафтогаз Україна», повідомила прес-служба ПАТ "Львівгаз".

На сьогодні ПАТ «Іскра» не дотримується умов укладеного договору із НАК «Нафтогаз України» та боргує за спожите блакитне паливо більше 8 млн. грн. У зв’язку з цим Національна акціонерна компанія неодноразово зверталася до УМГ «Львівтрансгаз» та ПАТ «Львівгаз» з вимогою відключити підприємство від постачання блакитного палива. Однак, через те, що газопровід перебуває у власності ПАТ «Іскра», відключення підприємства від газопостачання може  спричинити припинення подачі газу іншим споживачам, які під’єднанні до цього газопроводу. Одиниміз шляхів вирішення проблеми,який допоможе уникнути відключенням споживачів,є передача газопроводу у користупвання газорозподільчому підприємсву, як це передбачено законом України «Про засади функціонування ринку природного газу». Однак, ПАТ «Іскра» відмовляється укладати відповіні угоди про передачу газопроводу,затвердженіПостановами НКРЕ від 07.03.2013р № 226, 227, 228.

В результаті, перед загрозою залишитися без блакитного паливаопинилася частина мешканців м. Винники, частина мешканців м. Львова, а також мешканці села Бережани, Длинівка, Чишки, Волиця, Горішне.Постачання газу також може бути припинено на такі важливі в сьогоднішніх умовах об’єкти, як котельні військової частини № 0747 та «Львівтеплоенерго», де відбувається підготовка до опалювального сезону.

«У власності ПАТ «Іскра»перебуває газопровід протяжністю майже 9 км. Однак, підприємство не має права його експлуатувати. У зв’язку з цим на ділянці газопроводу, впродовж липня та серпня 2014 року,було неможливо документально оформити обсяги газу, які ПАТ «Львівгаз» передало споживачам. А це означає, що газ на суму понад 10 млн. грн., який впродовж двох місяців транспортувалоУМГ «Львівтрансгаз» цим газопроводом, не оформлявсявідповідного до вимог чинного законодавства», - пояснює голова правління ПАТ «Львівгаз» Володимир Зленко.

Щобільше, за попередньою інформацією, права власності на газопровід ГРС «Винники» (нова) – ПАТ «Іскра» було переданоіншій компанії. Мова йде про ТЗОВ «Спектргаз», сторене у червні 2014 року із статутним капіталом всього 10 тис. грн. Компанія не має ліцензії на розподіл газу і не може здійснювати експлуатацію газопроводу.

«Газопровід високого тиску є об’єктом підвищеної небезпеки,тому аварії на ньому можуть мати незворотні наслідки, як для населення, так території, де він проходить», -  зазначає Володимир Зленко -Зі свого боку, ПАТ «Львівгаз» зробив усе можливе для вирішення проблеми, пов’язаної із експлуатацією газопроводу. Впродовж 2013-2014 років ми неодноразово зверталися до ПАТ «Іскра» з пропозицією укласти один із договорів, передбачених законом. Також наші звернення були скеровані до Львівської ОДА та правоохоронних органів. Окрім того, по цій справі уже є позитивне рішення суду на користь ПАТ «Львівгаз», яке набрало законної сили. На сьогодні ще п’ять справ пов’язаних із газопроводом ГРС «Винники» (нова) – ПАТ «Іскра» перебуває на розгляді у судах різних інстанцій» - резюмував він.

Питання щодо газопроводу ГРС «Винники» (нова) – ПАТ «Іскра» потребує негайного вирішення, адже безоблікове транспортування газу, яке триває понад два місяці, може бути припинено УМГ «Львівтрансгаз» невідкладно у зв’язку з тим, що мільйони кубічних метрів газу надходять у газопровід поза контролем ПАТ «Львівгаз» та без його документального підтвердження. Таким чином, восени без газу можуть залишиися щонайменше сім населених пунктів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: