У Львові поговорили про проведення Днів європейської спадщини

Львів підтримує традицію проведення European heritage days, або Днів європейської спадщини, що проходять кожного вересня у всій Європі. Це день, коли маловідомі закриті споруди відчиняють двері для відвідувачів, щоб розповісти таємниці, приховані за їхніми фасадами. Так, сьогодні, 17 вересня, у приміщенні Астрономічної обсерваторії ЛНУ імені І. Франка відбулась прес-конференція, присвячена наближенню Днів європейської спадщини.

Традиція проведення Днів європейської спадщини покликана привернути увагу до культурної спадщини та її ролі у розвитку сучасного суспільства. Усі заходи є безкоштовними і базуються на ініціативі людей, яким небайдужа історія їхнього міста. Кількість місць на більшість екскурсій обмежена. Реєстрація триває з 15 до 19 вересня з 10:00 до 18:00 на сайті lviv.travel та за телефоном 254 60 84.

Цьогорічним гаслом, згідно з яким обиралися основні пункти програми, є «Фрагменти історії», адже стіни вже звичних будівель приховують безліч таємниць та історій, вони є свідками багатьох подій і можуть розповісти значно більше, ніж ми здогадуємося. Відкрити нові факти або подивитися іншими очима на давно відомі – саме таке завдання організатори поставили перед собою.

«Культурна спадщина live» – так можна охарактеризувати ідею, яка вже (понад) 20 років активує мільйони європейців. Принцип простий: один раз на рік відчинити двері зазвичай недоступних для огляду пам'яток і завдяки екскурсіям та іншим заходам «оживити» їх.

Як підкреслила заступник начальника управління туризму ЛМР Галина Гриник, Львів – це єдине місто України, яке не порушує традицію і проводить Дні європейської спадщини щороку. Цьогоріч – це вже вчетверте. Розповіла вона й про особливості цьогорічного відзначення заходів.

«Ми все більше наближаємось до європейських традицій. Таким чином, цього року ми збільшили кількість днів до двох. Ті, хто ще не встиг зареєструватися, матимуть ще сьогодні таку можливість. Запрошуємо львів’ян та гостей міста побачити ті фрагменти Львова, які зазвичай є недоступними. Адже в цьому і полягає ідея Днів європейської спадщини – побачити те, що зазвичай є недоступним для широкого огляду. Обираючи об’єкти, які могли б бути цікавими, ми привертаємо увагу до них, як до туристичних. Це сприятиме багатогранності нашого Львова. Також серед особливостей цьогорічних святкувань те, що локації для відвідин зосереджені не лише в центрі міста, де здебільшого є всі історичні пам’ятки, а й на околицях. Це додасть Львову особливого шарму та дозволить розширити межі туристичного простору», – зазначила Галина Гриник.

Подякувала вона і GIZ за багаторічну підтримку, та науковцям за нові ідеї.

«Українсько-німецький проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» вже вчетверте підтримує проведення Днів європейської спадщини. Зокрема, особливістю цього року є те, що ми більше звернули увагу на науковий та промисловий Львів, адже тематикою є екскурсії, пов’язані з роками на зламі 19-20 століть. Тоді у Львові відбувався будівельний «бум», з’явився перший трамвай. До речі, цьому буде присвячена виставка в трамвайному депо, в рамках Днів європейської спадщини. Також ми цьогоріч звертаємо увагу на звичайні побутові частини. Зокрема, буде екскурсія про старі вітражі, про написи на будинках на вул. Коперніка. Це вже приватна власність, але часто люди просто не звертають на це увагу і не розуміють цінності та необхідності збереження. Це теж фрагменти історії Львова, які мають, можливо, навіть більше значення, як уже знані пам’ятки», – розповів Юрій Петраш, співкоординатор проекту від GIZ.

Велике значення для проведення цьогорічних заходів мають також науковці. Адже Львів вперше відкриється настільки глибоко з наукового боку.

«Ми, науковці, у рамках проведення цих Днів у Львові, прагнемо показати громадськості наукове місто. У Львова – глибокі традиції. Одним із завдань цих днів – є показувати такі незнані факти про місто. За один раз неможливо це все зробити, тож дуже добре, що Дні проводяться у Львові щороку.

Зокрема, що ми знаємо про Шкотську кав’ярню? Вона знаходиться навпроти пам’ятника Грушевському, на розі вулиць Фредра і Герцена. Кав’ярня перестала існувати в роки Другої світової війни. За останні 2 роки її відновили. Люди, які це зробили, також зацікавились ідеєю Днів європейської спадщини, і крім бізнесу, який вони розвивають, вирішили додати наукову складову. І, отже, в суботу Шкотська знову відкриває двері для фізиків, математиків та інших мешканців міста», - розповів Андрій Трохимчук, доктор фізико-математичних наук Інституту фізики конденсованих систем НАН України.

За словами директор астрономічної обсерваторії, ця структура також активно долучиться до відзначення заходів. Зокрема, в неділю тут заплановано провести екскурсію.

«Обсерваторія Університету – це перша астрономічна установа на теренах сучасної України і сьома – в Європі. Це говорить про те, що Львів у 18 столітті в науковому плані був одним із передових міст Європи. Високий рівень науки, наукових досліджень, інтерес львів’ян до неба – це все було притаманне нашому місту. Астрономія була справді на високому рівні. Тож я сподіваюсь, що той захід, який планується на неділю, буде цікавим громадськості. Якщо дозволить погода, можна буде, окрім того, щоб подивитися в телескоп, провести і коротку лекцію про надзвичайно цікаву історію заснування обсерваторії», – зазначив Богдан Новосядлий, директор Астрономічної обсерваторії ЛНУ ім. Івана Франка.

Контакти:

  • управління туризму Львівської міської ради, площа Ринок, 1 / к. 103, тел. 032 297 57 53, [email protected], city-adm.lviv.ua;
  • Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова (GIZ), вул. Богомольця, 6/6, тел. 032 275 13 08, [email protected], urban-project.lviv.ua, www.giz.de.

Довідка

Ідея святкування Днів європейської спадщини належить колишньому міністру культури Франції Джеку Лангу. У 1984 році за його ініціативою були організовані Дні відкритих дверей у Франції, які пройшли під гаслом «Культурній спадщині – нове життя». Експериментальний проект набув такого неймовірного резонансу, що наступного року ця ініціатива була затверджена на конференції Ради Європи.

«Коли я запропонував ідею Днів у Гранаді у 1985 році, я був Міністром культури Франції. Це проста і водночас приваблива концепція: запросити людей зазирнути за двері і вікна будівель, викликати в них цікавість до захопливої історичної спадщини. Нічого нудного або офіційного... Просто цікавий досвід для кожного», - каже Джек Ланг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: