ЄС закликав "цілковито виконувати" усі пункти мінського Меморандуму заради миру

Тривале припинення вогню – ключовий пункт для успішної реалізації зусиль щодо досягнення миру на сході України, тож ЄС закликає усі сторонни конфлікту до цілковитого виконання домовленостей, достягнутих у Мінську.

Про це йдеться у заяві Європейської служби зовнішніх дій.

"Європейський Союз взяв до уваги той факт, що припинення вогню вже призвело до значного зниження жорстокості, однак закликає цілком виконувати досягнуті сторонами домовленості", - зазначено у документі.

Також наголошується, що триваючий процес обміну полоненими та прийняття Верховною Радою України законів про амністію і про спеціальний статус самоврядування деяких територій Донецької та Луганської області стали ключовими пунктами в реалізації Мінського протоколу від 5 вересня.

При цьому  ЄС вітає домовленості у Мінську 19 вересня.

"Всі елементи Мінського протоколу і сьогоднішньої угоди мають тепер повністю виконуватися всіма сторонами. Тривале припинення вогню залишається ключовим для успіху нинішніх зусиль по досягненню стабільного політичного рішення, що базується на повазі суверенітету і територіальної цілісності України", - йдеться в документі.

Також наголошується готовність ЄС підтримати зусилля, спрямовані на реалізацію мирних угод.

Як відомо, 19 вересня учасники контактної групи з врегулювання ситуації на сході України підписали Меморандум про реалізацію протоколу від 5 вересня, який складається з 9 пунктів, ключовий з яких - повне припинення вогню.

В РНБО заявили, що Меморандум має виконуватися від 20 вересня.   Однак за даними прес-центру АТО, станом на 21 вересня на Луганщині та Донеччині блокпости та опорні пункти сил АТО зазнали артилерійських та мінометних обстрілів, а також обстрілів з використанням ракетних систем залпового вогню БМ-21 Град.

В РНБО також повідомили, що внаслідок обстрілів у зоні АТО з 20 до 21 вересня загинули 2 військових, ще 8  - поранені.

Напередодні в НАТО заявили, що російські війська й досі не залишили територію України, а "режим припинення вогню не діє".

Як заявив головнокомандувача сил НАТО у Європі генерал Філіп Брідлов, число російських військових на Україні за останній тиждень зменшилась, так як деякі з них повернулися на територію Росії. Проте вони не повернулися додому, а досі знаходяться в готовності "при необхідності" прибути назад в Україну.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: