Канадський професор передав дитячій клінічній лікарні нейроендоскоп

Міська дитяча клінічна лікарня сьогодні отримала новий нейрохірургічний інструментарій – нейроендоскоп фірми «Карл Шторц», вартістю 86 тис. доларів. Цей прилад львівській лікарні передав доктор медичних наук, професор Джеймс Рутка. Начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб подарував канадським гостям пам’ятні монети Короля Данила Галицького.

Доктор медичних наук, професор, завідувач відділення хірургії Університету Торонто, голова Центру з досліджень пухлин головного мозку SickKids Hospital, член Асоціації нейрохірургів Північної Америки Джеймс Т. Рутка та лікар-психолог, співголова Благодійного фонду «Дітям чорнобиля України» в Торонто Мирослава Ромах перебувають у Львові впродовж двох днів. Сьогодні, 24 вересня, гості оглянули відділення Міської дитячої клінічної лікарні та провели консультації хворих із нейрохірургічною та неврологічною патологіями. А завтра професор Джеймс Рутка візьме участь в оперативних втручаннях дітям із нейрохірургічною патологією.

«Сьогодні представники Канади – професор Джеймс Рутка та співголова Благодійного фонду «Дітям чорнобиля України» в Торонто Мирослава Ромах – передають нейрохірургічному відділенню дитячої міської лікарні обладнання, якого у нас ще ніколи не було і яке ми на сьогоднішній день не могли би придбати за бюджетні кошти. Це дужа дорога система обладнання, яка дозволяє виконувати складні операції на головному мозку у дітей, чим суттєво покращить якісне надання допомоги.

Це результат дворічної співпраці. Професор Джеймс Рутка дізнався про нас через сайт лікарні, приїхав сюди, ознайомився з роботою наших лікарів цього відділення, оцінив високий рівень професіоналізму і прийняв рішення, спільно з канадською громадою, допомагати нашій лікарні, нашим нейрохірургам. Першим кроком було те, що минулого року наш нейрохірург поїхав на навчання у клініку в Торонто. Цю поїздку повністю оплатила канадська сторона. Другий крок нашої співпраці – це подарунок дороговартісного обладнання. Також до кінця року планується ще один візит нашого нейрохірурга в Канаду для того, щоби засвоїти нові сучасні технології нейрохірургії. Я оцінюю такий вчинок як прояв високої довіри до нас за чесність, відкритість і професіоналізм.

Це обладнання дозволяє мінімізувати травматизм при виконанні операцій на головному мозку. Традиційний доступ полягає у трепанації черепа: треба зробити травматичний розріз, видалити частину кістки і через мозок дійти до того патологічного вогнища, яке треба зліквідувати. Ця техніка дозволяє не робити великих травматичних втручань на кістках черепа, завести через невеликий отвір інструментарій в порожнину черепа і до того вогнища головного мозку, де треба зробити оперативне втручання. На екрані з великим збільшенням чітко видно патологічне вогнище. Все це мінімізує травматизм, скорочує терміни операції і післяопераційного періоду, що дуже важливо для дітей. Діти легше переносять операції і швидше повертаються до нормального життя. Тому це обладнання унікальне. Ми про нього знали, але в бюджеті не було коштів на його придбання. Обладнання буде працювати з першого дня, повідомила Дивись. Інфо прес-служба ЛМР.

Професор Рутка сьогодні провів консультації дітей, а завтра він візьме участь в оперативних втручаннях з використанням нового інструментарію для того, щоб проконтролювати правильність дій наших лікарів», - розповідає начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

«У нас є добрі стосунки з дитячою міською лікарнею впродовж двох років. Ми працюємо з нейрохірургами, щоб допомогти їм розвинути навики. Один з наборів інструментів, які вони дуже потребували, це набір ендоскопічних інструментів для нейрохірургічних операцій. Цей набір інструментів – це набір для мініінвазивних операцій, який дозволить нейрохірургам добратись до центру мозку через невеликі розтини. Ми з радістю даруємо ці інструменти, за підтримки канадського фонду «Дітям Чорнобиля України», у співпраці з лікарнею SickKids Hospital в Торонто.

Для мене це велика радість відвідати цю лікарню і представити повний набір інструментів компанії «Карл Шторц» для нейрохірургічної ендоскопії», - зазначив завідувач відділення хірургії Університету Торонто, голова Центру з досліджень пухлин головного мозку SickKids Hospital, член Асоціації нейрохірургів північної Америки, доктор медичних наук, професор Джеймс Рутка.

«Ці інструменти ми привезли сюди як частину нашого проекту, яким займається SickKids Hospital. Ця лікарня вважається найкращою дитячою лікарнею у світі. Проект створений завдяки українській діаспорі в Торонто. Мета цього проекту – обмін між канадськими і українськими лікарями, щоб молоді українські лікарі приїжджали до нас на стажування, а наші канадські лікарі щороку приїжджали в Україну», - зазначила співголова Благодійного фонду «Дітям чорнобиля України» в Торонто Мирослава Ромах.

«За нашими підрахунками, використання цього інструментарію потребуватиме близько 30 дітей на рік, а, можливо, навіть і більше. Ми зможемо оперувати дітей з гідроцефалією, так званою водянкою головного мозку, з різними утвореннями. Інструментарій дозволяє проводити операції з мінімальною травматизацією мозку. Ефективність і якість цього інструментарію є дуже високими. Фактично, ми мали стартовий пакет для роботи з таким інструментарієм, але нам не вистачало самих маніпуляторів. Тепер ми отримали максимальний набір, який тільки може існувати, для роботи в цій галузі», - пояснює завідувач нейрохірургічного відділення Міської дитячої клінічної лікарні Костянтин Біганич.

«Ми дуже вдячні від нашої клініки за таке сучасне обладнання. Це ще один «мерседес» для наших дітей, для їхнього лікування. В теперішній час ми навіть не могли би мріяти про таке дороговартісне обладнання. Завдяки людям доброї волі з Канади, ми маємо таке обладнання у Львові», - подякував головний лікар Міської дитячої клінічної лікарні Дмитро Квіт.

Співпраця між SickKids Hospital (Торонто, Канада) та Міською дитячою клінічною лікарнею триває уже впродовж 2 років. За цей час було проведено Науково-практичну конференцію із майстер-класом по дитячій нейрохірургії (травень 2013 року). В жовтні-листопаді 2013 року лікар-нейрохірург Міської дитячої клінічної лікарні проходив стажування в SickKids Hospital. Зараз триває оформлення документів на навчання ще одного лікаря в листопаді-грудні 2014 року. Також у рамках співпраці, шляхом телемедицини та за допомогою інтернету, постійно проводяться консультації пацієнтів із нейрохірургічною патологією.

Довідка

Нейронендоскоп – це прилад, що поєднує в собі можливість огляду різних внутрімозкових порожнин за допомогою волоконної оптики і роботи в глибині мозку, за допомогою різних інструментів-насадок без трепанації черепа з лікувальною та діагностичною метою.

Нейроендоскопи ідеальні для роботи в шлуночках мозку, заповнених прозорою спиномозковою рідиною. У цих умовах ендоскоп дозволяє хірургові бачити найменші анатомічні деталі і безпечно оперувати. Ендоскопія також застосовується для лікування внутрішньомозкових арахноідальних кіст, видалення мозкових крововиливів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: