У Львові пройшли Дні європейської спадщини (фото)

Львів підтримує традицію проведення European heritage days, або Днів європейської спадщини, що проходять кожного вересня у всій Європі. Понад 2200 львів’ян та гостей міста мало змогу відвідати безкоштовні екскурсії малодоступними чи маловідомими, проте надзвичайно цінними, об’єктами. Організатор заходу – управління туризму ЛМР, спільно з GIZ (проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста»).

Про це Дивись.Інфо повідомили у прес-службі ЛМР.

 

До організації було залучено 48 волонтерів, які формували групи, стежили за порядком, а також робили фоторепортажі.

Зважаючи на досвід попередніх років, організатори вирішили розширити тривалість заходу від одного до двох днів, проте ажіотаж цього року був не менш шаленим. У другий день реєстрації закінчилась кількість вільних місць практично на всі заходи, і, відповідно, організатори продублювали проведення кількох екскурсій. Всі екскурсії були виключно безкоштовними.

За словами організаторів, багато об’єктів цьогорічної програми знаходяться поза межами звичного для мешканців та гостей міста «туристичного центру Львова». Головною метою було розвантажити центральну частину міста на вихідних, а також привернути увагу громадськості до об’єктів, які є надзвичайно красивими і цінними, проте досить часто невідомими навіть для місцевих мешканців. Серед них: Стрийський парк, Залізничний вокзал, райони Підзамче і Кастелівка, трамвайне депо на перехресті вулиць Сахарова і Вітовського, музей Михайла Дзиндри в Брюховичах.

Традиційно у програму заходу було включено велоекскурсію. Цього року це був вело-квест «Плоскі будинки Львова», організований спільно з антикафе «Communa».

Багато об’єктів і тематичних екскурсій цього року були зорієнтовані на наукову і технічну тематику, зокрема такі об’єкти, як астрономічна обсерваторія ЛНУ ім. І. Франка, Львівське радіо, пожежна частина, Залізничний вокзал відчинили свої двері для відвідувачів. Серед унікальних тематичних екскурсій були: «Прогулянка Крайовою виставкою» в Стрийському парку, «Львів науковий», «Іменами львівських віл», «Таємниці львівської сецесії», «33 старовинні надписи вулиці Коперника», а також «Старі кінотеатри Львова».

Великою популярністю користувалось трамвайне депо на Сахарова, яке є цінною пам’яткою технічної архітектури, де планується створення Музею техніки. Михайло Шмигельський з Історичного музею розповідав про історію будівлі і електротранспорту загалом. Для огляду були доступні також три вагони стареньких львівських трамваїв, найстаріший з яких датується 1909 роком. Протягом дня можна було переглянути фотовиставку, а також фільми про кінний і електричний трамваї у Львові. Понад 950 осіб відвідало трамвайне депо на перехресті вулиць Сахарова і Вітовського під час «Днів відкритих дверей в депо».

«Дні європейської спадщини вважаю дуже душевним заходом і, насправді, унікальним на туристичній карті Львова. Це свого роду можливість поглянути на туристичний Львів під іншим ракурсом, відкрити для себе спадщину, яка є надзвичайно цінною, проте недостатньо відомою, навіть серед місцевих жителів. Окрім того, надзвичайно приємно було споглядати за людьми, які проводили екскурсії – досить часто це були не професійні екскурсоводи, а дослідники певної тематики, люди, для яких певна тема чи будівля є вагомою частинкою їхнього життя. Розповідь такої людини наповнена особливою енергетикою. Деякі екскурсії трішки були довшими в часі через численні запитання від екскурсантів і, звичайно ж, бажання оповідачів розповісти якомога більше про свою тему. Екскурсії, так би мовити, переходили в розмову, де оповідачі мали можливість поділитись своїми напрацюваннями», - розповідає Лідія Федчук, організатор заходу, працівник ЛКНП «Центр розвитку туризму м. Львова» управління туризму ЛМР.

Довідка

European heritage days, або Дні європейської спадщини, проходять кожного вересня у всій Європі. Це день, коли маловідомі закриті споруди відкривають свої двері для відвідувачів, щоби розповісти таємниці, приховані за їхніми фасадами. Офіційно започаткована Радою Європи у 1991 році, ця традиція покликана привернути увагу до культурної спадщини та її ролі у розвитку сучасного суспільства.

«Культурна спадщина live» – так можна охарактеризувати ідею, яка вже (понад) 20 років активує мільйони європейців. Принцип простий: один раз на рік відчинити двері зазвичай недоступних для огляду пам'яток і завдяки екскурсіям та іншим заходам «оживити» їх.

Ідея святкування Днів європейської спадщини належить колишньому міністру культури Франції Джеку Лангу. У 1984 році за його ініціативою були організовані Дні відкритих дверей у Франції, які пройшли під гаслом «Культурній спадщині – нове життя». Експериментальний проект набув такого неймовірного резонансу, що наступного року ця ініціатива була затверджена на конференції Ради Європи.

«Коли я запропонував ідею Днів у Гранаді у 1985 році, я був міністром культури Франції. Це проста і водночас приваблива концепція: запросити людей зазирнути за двері і вікна будівель, викликати в них цікавість до захопливої історичної спадщини. Нічого нудного або офіційного... Просто цікавий досвід для кожного», - каже Джек Ланг.

5. Екскурсія Підзамчем (1) 5. Район Кастелівки (3) 7. Екскурсія-пошук Написи вулиці Коперника (2) 8. Вело-квест від CoMMuna (1) 8. Таємниця львівської сецесії. Маршрут другий (2) 9. Пожежна охорона Львова (2) 11. За лаштунками театрів. Театр для дітей та юнацтва (2) 13. За лаштунками театрів. Воскресіння (1) простір митця. михайло дзиндра трамвайне депо (2) трамвайне депо (3)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: