У Шевченківському гаю відбудеться фестиваль автентичного мистецтва «Веретено»

Львів’ян запрошують на VI Фестиваль автентичного мистецтва «Веретено», який відбудеться 28 вересня у Музеї народної архітектури та побуту у Львові (Шевченківський гай), повідомила прес-служба ЛМР.

Особливістю фестивалю є участь у ньому не просто виконавців, а носіїв первинного фольклору. Фестиваль «Веретено» пропонує глядачам не тільки ознайомитися з давнім мистецтвом, а пізнати модель життя наших предків, яка зафіксована у давніх обрядах, збережена та відтворена цими колективами.

Цього року фестиваль запросить львів’ян та гостей міста на «Українське весілля». Основу програми фестивалю складатимуть давні весільні обряди із Бойківщини, Гуцульщини, Поділля, Слобожанщини. Такі, як: «Різання барвінку», «Розплітання коси», «Вирядження молодого до шлюбу», «Пов’язування намітки», «Вінкоплетини», «Весільний обрядовий танець», «Зустріч молодого у молодої». Колективи-учасники заходу ознайомлять гостей свята з правдивими весільними звичаями та передадуть дух справжнього українського весілля.

На фестивалі також діятимуть майстер-класи із виготовлення весільної атрибутики:

  • Обрядове печиво - весільні гуски
  • Плетення барвінкових вінків
  • Ляльки-мотанки «нерозлучники», «берегині родинного вогнища»
  • Ткання весільної сорочки
  • Прядіння ниток на сорочку
  • Плетення весільного бриля
  • Пов’язування намітки.

На фестивалі будуть представлені колекції давніх весільних строїв, сучасного стилізованого весільного одягу.

Відбудеться презентація виставки ілюстрацій «Українське весільне вбрання», у якій будуть представлені весільні строї різних етнографічних регіонів України.

Під час свята діятиме Дитяча галявина, де для найменших гостей проводитимуться майстер-класи з розмальовування печі, виготовлення іграшок з трави, ляльок-мотанок, та проходитимуть виступи дитячих фольклорних колективів з народними дитячими забавами, таночками, обрядовими дійствами.

Наявність на фестивалі старостів, дружок, молодят, можливість перетанцьовування із молодою обрядового танцю «Гуцулка», весільне частування, веселі троїсті музики та запальні автентичні танці – все це створить атмосферу справжнього давнього українського весілля.

Зібравши певне коло своїх шанувальників – етнологів, науковців, студентів та просто цінителів української культури – Фестиваль став доброю традицією та збирає тисячі відвідувачів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: