У філармонії прозвучить музика Карла Дженкінса

У п’ятницю, 3 жовтня у рамках XX ювілейного Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти» у виконанні Камерного хору «Gloria» та Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова» під батутою народного артиста України Сергія Бурка звучатиме музика британця Карла Дженкінса. 2008 року радіостанція «Classic FM» назвала цього композитора першим у переліку десяти найвідоміших композиторів сучасності, повідомила прес-служба філармонії.

Програму концерту відкриває Реквієм, у якому уважний слухач може помітити давні антифони (In paradisum), секвенції (Dies irae), а також фрагменти з реквіємів французьких композиторів Габріеля Форе та Моріса Дюруфле, переплетені з японською поезією хайку. Невипадковою є і кількість частин у творі – тринадцять. У японській культурі це божественне, благословенне Небом число.

Два наступні твори львівської програми відповідають найуспішнішим проектам Дженкінса у сфері популярної музики. Зокрема, це композиція «Adiemus» з альбому «Songs of Sanctuary» 1995 р.,  написана початтково для реклами авіакомпанії DeltaAir Lines та особливо популярна композиція «Palladio». Славу їй принесла реклама діамантів De Beers, а згодом тема стала основою самостійного твору, що входить до репертуаруДевіда Ґарретти та групи «eScala».

Як зазначає народний артист України, диригент Сергій Бурко: «Цікаво, що твір «Реквієм», який оркестр «Віртуози Львова» виконає на концерті, поєднує у собі декілька культур: східну, японську і західну. Композитор це дуже тонко передає у творі. Судячи з реакції слухачів після виконання популярного кончерто гроссо «Палладіо» Карла Дженкінса, яке оркестр виконував на ювілейному концерті, ця музика викликає ентузіазм у слухачів — і є максимально ясною і зрозумілою».

І додає: «Не завжди випадає можливість послухати живе виконаня, і цей концерт повинен привернути увагу слухачів, а особливо молоді. Карл Дженкінс не консервативний композитор, він є представником нової музичної течії «new age» («новий вік»). На сьогодні музикологи ще не до кінця склали оцінку цієї течії. Тут ідеться про те, що це напрямок, який доступний до сприйняття з першого разу. Ця музика дуже проста, а водночас колоритна та мелодична».

Львівська філармонія запрошує львів’ян та гостей міста познайомитися змузикою одного з найвідоміших композиторів «new age» Карла Дженкінса.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: