Шмід хоче, щоб Львів був велосипедною столицею

Велосипедний рух у Львові стрімко розвивається. До кінця року довжина велосмуг міста становитиме 40 км. До 2020 року заплановано створити веломережу міста, протяжністю 268 км, повідомила прес-служба ЛМР.

«З 2011 року, коли було затверджено схему веломережі міста, на вулицях Львова побільшало як велосипедистів, так і велодоріжок. Цьогоріч довжина велосмуг міста становить близько 40 км – 1/6 від запланованих до 2020 року 268 км.  Орієнтовна вартість проекту – 200 млн. грн.

Ми робимо абсолютно всі ті ж заходи, що й країни з розвинутим велорухом. Ми долаємо черговий десяток кілометрів велодоріжок. До кінця року перетнемо позначку 40 км. До 2020 року міська рада запланувала збудувати веломережу у Львові, яка має 268 км.

Порівняно з іншими містами України, Львів, беззаперечно, є лідером у розвитку веломережі і відзначається не стільки кілометражем, скільки якістю. Будуються різні типи велодоріжок – велосмуги та контрсмуги (рух велосипедів проти руху машин), яких в Україні ще жодне місто не має. У Львові їх декілька: на вул. Коновальця (ділянка, де немає трамвайної колії) та на вул. Коперника.

Цього року з’явилися велодоріжки на вул. Виговського, а на проїжджій частині вул. Гіпсової було розставлено відповідні знаки обмеження швидкості. Наразі основним об’єктом є будівництво велосмуги на вул. Куліша, в рамках реконструкції всієї вулиці, яка вже функціонуватиме в листопаді. У планах – велодоріжки на вул. Левандівській та вул. Стуса (в рамках будівництва трамвайної колії на Сихів).

Також існує проект так званої трансміської веломагістралі, що сполучатиме вул. Липинського, вул. Наукову і вул. Стрийську, і проходитиме через центр міста.  Крім того, є ідея залучити фінансування Європейського банку реконструкції та розвитку в рамках реформи транспортної системи загалом. Наразі карту веломережі Львова можна побачити на сайті Львівської міської ради.

Для велоруху міста проблемним є питання відірваності велодоріжок одна від одної, хоча позитивним моментом є те, що майже в кожному районі Львова є свої велосмуги. Крім того, частими є випадки паркування на цих смугах. Проблемою є також те, що пішоходи ходять велодоріжками. Це питання вирішується шляхом маркування велосмуг, які також мають відмінний від інших дорожніх смуг колір та зроблені з асфальту, на противагу тротуарам.

Наше суспільство розвиває велотранспорт. Велосипедистів щороку стає більше на вулицях міста, крім того, згідно зі статистикою, продаж велосипедів щороку зростає. Рух став безпечнішим, з’являються нові велопарковки, особливо завдяки приватним ініціативам», – розповів радник міського голови з питань розвитку велоінфраструктури Олег Шмід.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: