Міністерство інфраструктури зобов’язане провести службове розслідування щодо аеропорту «Львів», - юрист

За фактом подій 2 жовтня винні особи повинні бути притягнуті до відповідальності

Декілька днів тому в засобах масової інформації з’явилося повідомлення щодо незаконних дій при веденні господарської діяльності ДП "Міжнародний аеропорт «Львів» ім. Д. Галицького». Так, за інформацією народного депутата України Ігоря Васюника, керівництво аеропорту укладає угоди з офшорними компаніям, порушує законодавство у веденні господарської діяльності, масово звільняє персонал.  

Стоїть риторичне запитання: аеропорт став черговим об’єктом перерозподілу сфер впливу чи ми маємо справу із зловживаннями посадовими особами державного підприємства під час проведення господарської діяльності?

Давайте спробуємо дану ситуацію сформувати в юридичній площині:

По – перше: Державне підприємство «Міжнародний аеропорт «Львів» ім. Данила Галицького» здійснює свою діяльність відповідно до вимог Господарського кодексу України, Повітряного кодексу України, інших нормативно-правових актів та на підставі статуту підприємства. Аеропорт є державним комерційним підприємством, яке засноване на державній власності та належить до сфери управління Міністерства інфраструктури України.  Тобто представляти інтереси держави має Міністерство, очолюване паном Максимом Бурбаком.

По – друге: Правові основи управління об'єктами державної власності визначає Закон України «Про управління об'єктами державної власності».  Міністерство інфраструктури України здійснює управління цим підприємством щодо реалізації прав держави як власника таких об'єктів, пов'язаних з володінням, користуванням і розпоряджанням ними, у межах, визначених законодавством України, з метою задоволення державних та суспільних потреб.

Тобто, говорячи простою мовою, Міністерство затверджує статут підприємства та здійснює контроль за його дотриманням, призначає на посаду та звільняє з посади керівника підприємства, укладає і розриває з ним контракт, затверджує річні фінансові плани аеропорту та здійснює контроль за їх виконанням; замовляє проведення аудиту підприємства, а у випадку зміни керівника  це є обов’язковою умовою, веде облік  майна, що перебуває на балансі підприємства та здійснює ряд інших функцій, які мають забезпечувати ефективне використання майна підприємства.

Здавалося б усе просто та зрозуміло: однак є один нюанс. Постанова КМ України від 09.10.2013 року № 818 регулює порядок призначення на посади та звільнення з посад керівників підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади. Так, призначення та звільнення керівника відбувається лише за письмовим погодженням з головою обласної державної адміністрації.

Окрім того, відповідно до ст. 36 ЗУ «Про місцеві державні адміністрації» голова місцевої адміністрації має право звертатися до Міністерства інфраструктури України з приводу порушення керівником підприємства законів та притягнення його до відповідальності.  В голови місцевої ОДА достатньо важелів та повноважень для з’ясування обставин щодо можливих зловживань з боку керівництва аеропорту, так і притягнення їх до відповідальності.

Дивує, що ні місцева влада, ні обласна, ні правоохоронні органи, ні органи прокуратури не відреагували на численні звернення трудового колективу, а  громадська організація, деякі члени якої візуально нагадали учасників «Антимайдану» та частих дійових осіб, які беруть участь  в різноманітних рейдерських захопленнях підприємств, в тому числі і державних, взялися за охорону аеропорту. Відколи то громадська організація займається такого роду діяльністю. Схоже, що собака зарита в зовсім іншому, але то вже тема іншої історії…

Отож, висновок наступний: Міністерство разом з обласною владою та правоохоронними органами повинно терміново відреагувати щодо подій, які мали місце другого жовтня 2014 року, створити комісію та провести службове розслідування, відсторонити керівника від виконання обов’язків, винних осіб притягнути до відповідальності.  У випадку наявності ознак кримінального правопорушення, матеріали справи передати в правоохоронні органи для належного реагування.

Бо виглядає це як чергова змова нової влади із старими «смотрящими». У іншому випадку на державному підприємстві гряде черговий корпоративний конфлікт, наслідки якого можуть бути дуже сумнывними. Не хотілося, щоб добре ім’я міста Львова стало об’єктом чиїхось особистих порахунків. Чи не за те стояли на Майдані?

Ірина СУПРУН, для Дивись. Інфо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: