Яценюк в Раді презентував пакет антикорупційних законів

Сьогодні на розгляд парламенту було внесено пакет з п’яти законів по боротьбі з корупцією

Про це з трибуни Верховної Ради повідомив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, пише Еспресо.TV.

«Рамковий документ, - це антикорупційна стратегія, вона вперше буде голосуватися в парламенті, адже раніше вона завжди голосувалась підзаконними актами чи-то указами чи-то постановами, і жодного разу не виконувалась . Національна стратегія цього разу підготована урядом, направлена до парламенту і буде підписана президентом, і це стане запорукою того, що всі три гілки влади несуть відповідальність за реальну боротьбу з корупцією», - зазначив прем’єр.

За його словами, ключовим елементом боротьби з корупцією є створення окремого органу національного антикорупційного бюро, яке повинно боротися з проявами корупції не серед дрібних чиновників , а в першу чергу серед високопосадовців, першої-третьої категорії: «Прем’єри, міністри, депутати, керівники обласних адміністрацій. Всі хто мають державні владні повноваження повинні підпадати під дію антикорупційного закону».

Він також додав, що сьогодні депутати  мають проголосувати за третій закон, це так званий антикорупційний кодекс. Туди буде входити декларування всіх доходів і витрат чиновників найвищої категорії.

«Вводиться процедура електронної декларації високопосадовців України, а також процедура спеціальної перевірки відповідності даних декларації на відповідність стилю життя того чи іншого чиновника депутата чи високопосадовця. В рамках нашої антикорупційної стратегії вносяться також пункти, які зобов’язують чиновника внести будь-яке майно  в тому числі готівкові кошти, дорогоцінності і так само декларувати витрати. Закон передбачає створення моніторингу життєдіяльності. Тобто якщо в декларації написано одне, а він живе за іншими стандартами, то спеціальний комітет більшість в якому належить представникам громадськості буде відслідковувати життя такого чиновника,щоб можна було контролювати витрати. відповідно до національної антикорупційної стратегії  та кодексу по боротьбі з корупцією вносяться зміни до кримінального закону і підвищується відповідальність за вчинення корупційного злочину», - поінформував Яценюк.

Прем’єр зазначає, що четвертий закон, який вноситься урядом, це закон про внесення змін щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів публічних осіб та публічних діячів.

«У випадку прийняття цього закону буде розкрито всю інформацію про нерухому власність всіх фізичних осіб, в тому числі власність на нерухомість всіх українських високопосадовців та членів їх сімей. Будь-який українець зможе отримати доступ до реєстру нерухомості і побачити на кого зареєстрований той, чи інший будинок, квартира - на міністра, чи його тещу», - сказав Яценюк, додавши, що цей законопроект передбачає розкриття всієї інформації про реальних власників суб’єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані в Україні.

«Цей законопроект передбачає розкриття всієї інформації про реальних власників суб’єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані в Україні. Адже сьогодні суб’єкти підприємницької діяльності де власниками є колишні високопосадовці зареєстровані на офшорні компанії, на підставних осіб. Після прийняття цього закону ми отримаємо реальну інформацію про реальних власників як нерухомості, так і землі, так і всіх суб’єктів підприємницької діяльності. Це покаже звідки у дарованого службовця чи його родини мільйонні статки», - вважає Яценюк.

Останній, за його словами, це закон про запобігання та протидію легалізації доходів. «Він передбачає особливу процедуру фінансового моніторингу. А саме перевірку всіх рахунків і розрахунків високопосадовців, а саме публічних осіб. Це так само стосується публічних осіб першої-третьої категорії…Всі розрахунки як готівкові так і безготівкові високопосадовців будуть підлягати особливій процедурі фінансового моніторингу», - зазначив Яценюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: