У Львівському центрі зайнятості розповіли про допомогу з часткового безробіття

Погіршення господарсько-фінансової ситуації в країні негативно позначилося як на діяльності підприємств, так і добробуті працюючих. Адже через негаразди в економіці затримується виплата заробітної плати, багатьом загрожує звільнення з роботи. Керівники фірм, на яких зменшуються обсяги виробництва, часто стоять перед дилемою: як за складних умов господарювання не втратити найцінніший капітал і зберегти кваліфіковані кадри? Вихід є – треба скористатися механізмом надання допомоги з часткового безробіття.

Така фінансова підтримка передбачена для працівників, котрі перебувають у трудових відносинах і втратили частину заробітку внаслідок вимушеного зменшення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції. Як трактується поняття зупинення виробництва? Це, передусім, скорочення обсягів виготовлення продукції на підприємстві або в цеху, дільниці із замкнутим циклом виробництва (структурному підрозділі підприємства, у якому здійснюються всі етапи технологічного процесу з виробництва певного виду продукції у межах такого підрозділу), що має невідворотний і тимчасовий характер, триває від трьох до шести місяців, не залежить від працедавця і працюючих, через що понад двадцяти відсоткам працівників підприємства (цеху, дільниці) робочий час скорочений на 30 і більше відсотків місячної норми. Допомога з часткового безробіття надається з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, а її тривалість не може перевищувати 180 календарних днів упродовж року.

З метою спрощення механізму фінансування працівників через простій виробництва з серпня 2014 року до Порядку надання допомоги з часткового безробіття внесені зміни. Новації, передусім, розширюють перелік суб’єктів господарювання, які можуть скористатися державною підтримкою. Кошти перераховуватимуться фірмам і компаніям, що вичерпали всі можливі заходи задля уникнення часткового безробіття і після проведених консультацій з виборним органом профспілкової організації прийняли спільне рішення, підтверджене документально.

Також надана можливість засвідчити висновком об’єднання роботодавців обласного рівня або галузевої організації працедавців факт, що зупинення або скорочення виробництва носить невідворотний та тимчасовий характер, не залежить від організаційно-виробничих причин і не є сезонним.

Рішення щодо надання допомоги з часткового безробіття прийматиме спеціально створена комісія, до складу якої на паритетних засадах входять спеціалісти центру зайнятості, структурного підрозділу з питань соціального захисту населення (праці, зайнятості) та управління економіки місцевої державної адміністрації, територіального органу Державної інспекції з питань праці, представники сторін соціального діалогу від профспілок і працедавців. Відповідно до прийнятих змін підприємствам надано право повторно подавати документи для розгляду на комісії у разі, якщо деякі матеріали потребують доопрацювання.

Допомога з часткового безробіття надається підприємствам, на яких відсутня заборгованість, що виникла до зупинення виробництва (у т. ч. із виплати заробітної плати, сплати страхових внесків тощо), а також які не мають несплачених фінансових санкцій за порушення чинного законодавства у сфері зайнятості та соціального страхування на випадок безробіття. Аби отримати відповідні кошти й зберегти персонал, працедавці повинні завчасно звернутися до місцевого центру зайнятості й повідомити про можливе зупинення (скорочення) виробництва не пізніше дати його початку.

Відділ зв’язків з громадськістю та ЗМІ Львівського обласного центру зайнятості

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: