У Львові стартує проект, який пропонує цілісно поглянути на міський пейзаж

Арт-центр «Я Галерея» і Галерея сучасного мистецтва УКУ представляють спільний проект МОХ, який пропонує цілісно поглянути на міський пейзаж. Відкриття проекту відбудеться завтра, 8 жовтня, о 19.00 год. у Галереї сучасного мистецтва Українського Католицького Університету (вул. Козельницька, 2а). Виставка триватиме до 30 листопада 2014 року, повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Прикладаючи термін біології до міського ландшафту, проект акцентує увагу на зворотній стороні міського лоску. Це покинуті й забуті будівлі, що також є частиною урбаністичного простору, який зазвичай ми не помічаємо. Проте без них наше бачення краси Міста є неповним.

«Малопомітний і непривабливий, на перший погляд, мох відіграє велику роль у житті природи. Вловлюючи енергію сонця, він виділяє кисень, беручи участь у кругообігу речовин на Землі. А поступово відмираючи, мох готує ґрунт для проростання інших рослин. Так само важливими є і міські руїни – свідки життя і переродження міста. Інколи – єдині свідки, що лише чекають часу, аби розповісти свою унікальну історію.

Руїна – ще один не менш багатозначний термін проекту: від позначення доби української історії до віртуальних руїн комп’ютерних іграшок, чия популярність доводить, що тема не вичерпується. Місто-привид Прип’ять, жертва Везувію – Помпеї, покинутий гірняцький Сьюел… Яке місто-руїна спадає вам на думку? Ширячись по Землі, людина інколи залишає по собі маленькі й великі пустелі, які приваблюють фотографічним зліпком історії. Енергетична революція, індустріальний бум, війни й техногенні катастрофи позбавляють місця початкової краси, даючи їм натомість безцінний дар свідчення минулого», - розповідає редактор Арт-центру «Я Галерея» Олена Єгорушкіна.

Тож замість того, аби ігнорувати руїни, автори проекту пропонують дослухатися до їх сповідей. Першу таку сповідь зафіксували художники Андрій Дудченко та Юрій Денисенков у своїх майстернях на вул. Б. Хмельницького. Старий київський будинок, де розміщені майстерні, став уособленням живої руїни, котра повільно помирає. Архівні світлини Львова початку XX ст. і сучасні фотографії покинутих місць Києва Володимира Денисенкова та Прип’яті Марії Бикової – оповідають про глобальні події минулого століття, що відбились на тілах інших будинків. А живописні руйнації Андрія Дудченка і Юрія Денисенкова фокусують увагу на окремих предметах, для яких час, здається, зупинився.

«А якщо ця руїна зовсім поруч?.. МОХ повертає нам відчуття міста як живого організму. Бо так само як організм, місто народжується, зростає, набуває розквіту й переживає свою сансару, помираючи і постаючи знову. А зруйновані місця нагадують нам про незмінність законів природи. Експозиція проекту показує карту таких місць Львова та Києва, однак, може бути продовжена будь-де», - додає редактор Арт-центру «Я Галерея» Олена Єгорушкіна.

За додатковою інформацією, фотоматеріалами, коментарями учасників подій звертайтесь: керівник проектів у Львові Андрій Курочка, 067 67 26 228, [email protected]; координатор проектів у Києві Віра Лой, 067 547 22 86, [email protected].

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: