У Львівській філармонії сьогодні виконають прем’єри

У п'ятницю, 10 жовтня  о 19:00 год. у рамках ХХ Ювілейного Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти»  (Львівська обласна філармонія) французький віолончеліст Ромен Ґаріу та Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії під батутою Сімона Камартіна (Швейцарія) виконають львівські прем’єри таких композиторів, як Ганс Шойбле, Ґаліна Ґорєлова, Нодар Мамісашвілі, Мартін Дерунгс, Олів'є Мессіан.

Про це Дивись.Інфо повідомили у прес-службі Львівської філармонії.

Швейцарська складова завжди була важливою й помітною рисою програм «Контрастів».Згадану традицію продовжує й презентована програма. Важливо, що відкриває її твір одного з центральних представників «німецького» напрямку швейцарської школи Ганса Шойблє.Hymnus є однією з перших післявоєнних композицій і демонструє характерне для Шойблє захоплення великими оркестровими масивами, їх структурними та тембровими можливостями.

Твір ще одного швейцарського автора, Мартіна Дерунґса, прозвучить у другій частині концерту. «Полум’я,що згасає» сам Мартін Дерунґс називає «музикою про музику» – ця композиція тісно пов’язана з історичними традиціями попередніх епох.

Не контрастом, а радше продовженням – нехай навіть з іншої епохи та протилежних географічних координат – прозвучить твір «Le mythe sacral (La fermata nel tempo)» Ґаліни Ґорєлової.

Концерт завершує музика одного з найбільш знакових композиторів ХХ ст. Олів’є Мессіана. Осяяння потойбічного є одним з останніх творів, який автор написав уже в більш як вісімдесятилітньому віці на замовлення Філармонійного оркестру Нью-Йорка. В оригіналі композиція має одинадцять частин (у концерті прозвучать дві з них) і триває понад годину. Тут Олів’є Мессіан знову звернувся до свого улюбленого джерела натхнення – співу птахів, і трансформував орнітологічні записи з Австралії, Нової Зеландії, Папуа Нової Гвінеї та Сінгапуру. Як і в багатьох попередніх творах, ця інтонаційна інвенція тісно переплетена з християнською світоглядною основою глибоко віруючого композитора.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: