Російські спецслужби готують провокації в Україні на Покрову - заява прес-центру Київської патріархії

Сьогодні Прес-центр Київської Патріархії оприлюднив заяву, в якій йдеться, що з достовірних джерел в УПЦ КП отримали інформацію про заплановані російськими спецслужбами провокації на свято Покрови (14 жовтня) у різних куточках України.

Зокрема, у заяві говориться, що “під виглядом українських націоналістів та прихильників Київського Патріархату провокаторами готуються напади на Києво-Печерську Лавру та храми Московського Патріархату”.

Подаємо повний текст документи з офіційного сайту УПЦ КП:

Заява Прес-центру Київської Патріархії

З достовірних джерел Київська Патріархія отримала інформацію про те, що російськими спецслужбами на свято Покрова Пресвятої Богородиці, 14 жовтня ц.р., готуються численні провокації у Києві та в областях України з метою розпалення релігійної та суспільної ворожнечі.

Під виглядом українських націоналістів та прихильників Київського Патріархату провокаторами готуються напади на Києво-Печерську Лавру та храми Московського Патріархату. Вже зараз з різних областей України надходить інформація про розповсюдження листівок нібито від імені українських патріотів та прихильників Київського Патріархату, в яких містяться заклики на Покрову, 14 жовтня, вчинити фізичну розправу з духовенством Московського Патріархату та захоплювати храми УПЦ МП. Наскільки нам відомо, 14 жовтня вищі керівники УПЦ МП планують перебувати закордоном.

У зв’язку з цим з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета Прес-центр Київської Патріархії офіційно заявляє, що Київський Патріархат не причетний до підготовки та можливого вчинення силових дій щодо Києво-Печерської Лаври, храмів та духовенства Московського Патріархату в Україні, не має жодного відношення до виготовлення і розповсюдження листівок із закликами до насильства проти священиків та храмів Московського Патріархату.

Обрання свята Покрова Пресвятої Богородиці – дня, коли вшановуються українські козаки та повстанці УПА, – в якості дати провокацій, виявлення однакових за замістом листівок у різних областях України (зокрема, у Рівненській та Херсонській областях), свідчить про скоординовану і масштабну підготовку провокації. Її очевидною метою є створення приводу для розгортання в російських ЗМІ та на міжнародній арені чергової хвилі наклепів на Україну і Київський Патріархат, розпалення в українському суспільстві ворожнечі, особливо напередодні парламентських виборів.

Київський Патріархат вкотре офіційно заявляє про засудження насильства проти духовенства чи храмів Московського Патріархату. Перехід священиків і громад УПЦ МП до Київського Патріархату може відбуватися лише на добровільній основі шляхом волевиявлення самих парафіян – як це передбачено українським законодавством. Антиукраїнська і сепаратистська агітація, яку дозволяють собі вести деякі представники Московського Патріархату в Україні, також повинна зупинятися не шляхом беззаконного насильства, а у визначений законами спосіб.

Тому ми відкидаємо звинувачення на нашу адресу в «захопленні храмів», що останнім часом звучать з боку Московського Патріархату, як безпідставні. Якщо парафіяни якоїсь з громад УПЦ МП мають бажання об’єднатися з Київським Патріархатом – вони це роблять за власним волевиявленням, а наша Церква на їхнє прохання лише допомагає захистити їхнє власне рішення від тиску та провокацій з боку прихильників Московського Патріархату.

Закликаємо всіх наших вірних і прихильників в жодному разі не брати участі у підготовці та проведенні насильницьких дій проти духовенства і храмів Московського Патріархату, в тому числі в тих, які плануються агентами російських спецслужб на 14 жовтня. Також закликаємо державну владу звернути увагу на підготовку до цих провокацій та не допустити їхнього втілення в життя.

Прес-центр Київської Патріархії

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: