Забороні комуністичної ідеології бути

Поряд з розпочатим процесом люстрації у Верховній Раді цього річ сталася ще одна історична подія –під натиском фракції «Свободи» у Верховній Раді було оголошено про розпуск фракції Комуністичної партії. Також паралельно з цим окружний адміністративний суд Києва розпочав розгляд позову про заборону Комуністичної партії України.

Основою позовної заяви є доказова база, яка складається з близько 120 сторінок, а також відео- і аудіоматеріалів.Доказів незаконної і антиукраїнської діяльності КПУ та її представників більше ніж достатньо. Комуністи у повному складі голосували за диктаторські закони 16 січня, відкрито підтримували сепаратизм як з трибуни парламенту так і в регіонах на місцях. Вони причетні до дій, які призвели до окупації Криму Росією, до постачань зброї і фінансування терористів у східних регіонах, до проведення сепаратистських референдумів у Луганській і Донецькій областях. Задокументовано факти безпосередньої участі представників КПУ в активних бойових діях проти українських сил антитерористичної операції. На противагу цьому фракція комуністів жодного разу не віддала жодного голосу за закони і рішення спрямовані на підтримку української армії.

Злочини комуністичного режиму в Україні почались ще від моменту його створення. Вони були безпосереднім наслідком втілення комуністичної ідеології (марксизму-ленінізму) та є частиною військових злочинів та злочинів проти людства, здійснених тоталітарними режимами ХХ століття, які не мають і не можуть мати терміну давності.Жертвами комунізму стали понад 20 мільйонів українців, яких заморили голодом, замордували у тюрмах, концентраційних таборах та психушках, винищили другою світовою війною, розв'язаною в тому числі Совєтським Союзом, які померли на засланні та у вимушеній еміграції.

«Свобода» фактично стала рушієм процесу заборони комунізму в Україні. Свободівці скерували до Окружного адміністративного суду Києва заяву щодо вступу у справу про заборону КПУза позовом Міністерства юстиції України та Державної реєстраційної служби Українив якості третьої особи на боці позивачів.

Як пояснив народний депутат України, очільник юридичної служби ВО «Свобода» Олег Бондарчук, згідно з «Програмою захисту українців», – головним програмним документом партії, одним із головних завдань націоналістичного об'єднання є заборона комуністичної ідеології як людиноненависницької і такої, що завдала непоправної шкоди українському народові.

«Домігшись від Мінюсту та Державної реєстраційної служби конкретних кроків у напрямку заборони діяльності КПУ, «Свобода»вбачає свою пряму заслугу і вважає, що у такий спосіб реалізує свої політичні засади як партії, що з часу свого створення систематично та послідовно виступає за заборону в нашій державі людиноненависницької комуністичної організації. У разі затвердження судом позитивного рішення у справі про заборону КПУ воно вплине на законні інтереси нашого об'єднання, оскільки закріпить всі зусилля ВО «Свобода», які були спрямовані на заборону діяльності комуністів», – зазначив Олег Бондарчук.

Варто нагадати, що ще у 2005 році лідер Олег Тягнибок ВО «Свобода» зареєстрував у Верховній Раді проект закону "Про заборону комуністичної ідеології в Україні". Повторно законопроект у Раді зареєстрували вже у 2013 році свободівціОлег Тягнибок та Андрій Мохник.Документ передбачав заборону комуністичної пропаганди та використання комуністичної символіки, а також здійснення заходів, спрямованих на декомунізаціюУкраїни. На жальзакон знову відхилили.

І ось тепер, коли з’явився реальний шанс покінчити з комуністичною заразою починається незрозуміле затягування. Так 4 вересня Окружний адміністративний суд Києва переніс чергове засідання у справі заборони діяльності КПУ.Офіційна причина перенесення засідання — проблеми з електропостачанням у будівлі суду.

«У мене таке відчуття залишилося після сьогоднішнього епізоду, що зрежисована ситуація навмисно по затягуванню розгляду справи. Я бачу, що затягується розгляд справи для того, щоб навмисно дати можливість комуністам брати участь у виборчому процесі, — сказав тоді свободівець Сидір Кізін.  Дата, на яку перенесено розгляд справи, поки що невідома.

14 жовтня відбудеться останнє засідання парламенту цього скликання. Саме в цей день, на Пресвяту Покрову, українці святкують створення українського козацтва та день Української Повстанської Армії. І депутатиматимуть можливість ухвалити рішення про визнання боротьби ОУН–УПА боротьбою за державну незалежність України тазаборонити комуністичну ідеологіюяк людиноненависницьку та антиукраїнську. Відповідні законопроекти свободівці вже зареєстрували і внесли до порядку денного засідання. Олег Тягнибок сподівається, що законопроект про заборону комуністичної ідеології буде ухвалено і потім відбудеться публічний судовий процес над комуністами – «Нюрнберг-2».

Чи зможуть депутати на останньому своєму засіданні зробити історичний крок і втілити волю мільйонів українців дізнаємось вже у вівторок.

Тарас Петришевський

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: