Доведені до банкрутства заводи на Львівщині потрібно націоналізувати, - Ситник (фото)

На Львівщині, із-за численних звернень трудових колективів щодо доведення заводів  до банкрутства, перший заступник ОДА Йосиф Ситник надіслав листи у Фонд державного майна України, Верховну Раду та Кабмін з метою повернути підприємства у державну власність.

Про це перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації, керівник обласної організації ВО «Свобода» Йосиф Ситник повідомив 13 жовтня під час прес-конференції на тему: «Приховане знищення промислових підприємств Львівської області: стан та перспективи подальшої ефективної їхньої діяльності».

«Працівники заводів неодноразово зверталися до ОДА з вимогою вжити заходів і зреагувати належним чином на доведення підприємств до банкрутства, штучного зупинення їхньої виробничо-господарської діяльності, а також зменшення обсягів виробництва, і навіть багаторічного простою», додав він.

Свободівець також зазначив, що йдеться про такі підприємства, як: Львівський автобусний завод (ЛАЗ), ПАТ «Львівсільмаш», ВАТ «Львівський завод «Автонавантажувач», ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат», ТОВ «Універсальна бурова техніка», ВАТ «Стрий-Авто».

Йосиф Ситник додав, що скерував низку листів-звернень до центральних виконавчих органів влади з метою з’ясування причини зупинки заводів, встановлення їх реальних власників та частки держави у статутному капіталі, боргових зобов’язань тощо, з метою подальшого відновлення їхньої господарської діяльності.

Зокрема у листі «Щодо націоналізації (повернення до державної власності)  підприємств» зазначено: «Звертаємося доручити профільним комітетам ВР, Кабміну та Фонду держмайна України розробити та напрацювати нормативно-правові акти, закони про націоналізацію (повернення до державної власності) підприємств в Україні та ініціювати внесення змін у законодавство України про приватизацію».

«Я вважаю, що ми не можемо все «кидати» на те, що якось воно само врегулюється законами ринку і, можливо, у якомусь році знайдеться ефективний власник. Це є унікальні підприємства для Львівщини, які займають великі площі, мають величезну інфраструктуру, зокрема оборонного значення, мають унікальне обладнання, на цих підприємствах  працювали тисячі осіб. Попередні власники, які впродовж 1995-2010 років приватизували ці заводи, перепродавали їх та дробили, перереєстровуючи в офшорах, вивозили капітали, які є сьогодні для держави втрачені… Тому, потрібно розробити Закон, відповідно до якого штучно знищені підприємства, які власники купили і «заганяють» у банкрутство, бо володіють аналогічним бізнесом в інших країнах світу, були передані у державну власність. За законними рішеннями органів влади, Фонду держмайна та судів, а також інших контролюючих органів, така рейдерська діяльність має бути визнана незаконною, а підприємства повернені у державну власність і в подальшому   реприватизовані», повідомив Йосиф Ситник.

під час прес-конференції - приховане знищення промислових підприємств на Львівщині

Прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: