Керрі нагадав Лаврову, що Росія не виконала всіх пунктів мінських домовленостей

Державний секретар США Джон Керрі після зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у Парижі заявив сьогодні, що говорив російському колезі про необхідність виконати всі 12 пунктів «мінських домовленостей».

Серед іншого, він наголосив, що мають припинитися обстріли Донецького аеропорту і в інших місцях на Сході України, іноземні війська й озброєння мають вийти з України, всі заручники мають бути звільнені. При цьому держсекретар особливо згадав про Надію Савченко, яка перебуває за ґратами в Росії. Крім того, Керрі нагадав, що має бути також відновлений контроль України за кордоном із Росією, повідомляє Радіо Свобода.

Як сказав Керрі, деякі з цих пунктів Росія вже почала виконувати. Зокрема, за його словами, Росія наразі виводить свої війська з України. Але, наголосив держсекретар, їй іще треба вивести і важкі озброєння.

Він нагадав Лаврову, що тільки виконання цих зобов’язань може призвести до зняття з Росії частини накладених на неї санкцій.

Крім того, голова Держдепартаменту звернув увагу, що на Донбасі єдиним легітимним волевиявленням будуть вибори до Верховної Ради 26 грудня і місцеві вибори 7 грудня. Будь-які намагання провести, як він сказав, «референдуми» сепаратистів у листопаді суперечитимуть «мінським домовленостям» і не будуть визнані у світі, попередив Керрі, ймовірно, маючи на увазі плановані сепаратистами на наступний місяць «вибори» до своїх власних «органів влади».

На Заході, зокрема, у США, вже багато разів звертали увагу, що Україна значною мірою виконує «мінські домовленості» про врегулювання конфлікту в частині Донбасу, але їх не виконує Росія, і закликали Москву виконати свої зобов’язання за цими домовленостями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: