«Свобода» впевнено проходить до парламенту – результати опитувань

Попри усі спекулятивні заяви певних політиків і підконтрольних ним соціологічних служб, зараз уже з впевненістю можна сказати, що до наступної Верховної Ради потрапляють 4 політичні сили.

За даними Всеукраїнської соціологічної служби, яка в середині вересня провела опитування по всій Україні за Блок Петра Порошенка готові проголосувати 26,2% громадян, за Радикальну партію Олега Ляшка 8,1%, за "Батьківщину" - 7,6%, за ВО "Свобода" - 6,1%.

Соціологи кажуть, що такий вибір зумовлює нинішня ситуація в країні. Експерти вважають,  що вибирати склад нової Ради будуть мешканці Заходу і Центру. Це електорат зазначених політичних сил. А ось на Сході країни за нинішньої ситуації очікується низька активність виборців.

Експерти Всеукраїнської соціологічної служби опитали 1600 респондентів. Загалом на вибори збираються більше половини українців, а саме 64%. Більшість з опитаних  – 35%, визначились за кого голосуватимуть, в роздумах - 13%. Більшість тих, хто збирається на вибори чекають від нового парламенту позитивних змін, вибір  формують і на основі довіри до лідера партії про це зазначили 39% і 24% опитаних відповідно.

Керівник Всеукраїнської соціологічної служби Борис Сагалаков також відзначив, що політичні сили в ході виборчої кампанії замало приділяють уваги своїм конкретним планам, а саме - тому, що вони будуть робити після виборів: "Багато говориться про АТО - зрозуміло, це найважливіша тема. Але є ще конституційні зміни, питання щодо майбутнього судової системи, системи місцевого самоврядування тощо. Про це на жаль мало дискусують", - підкреслив експерт.

Крім цього Борис Салгаков звернув увагу на коливання рейтингів політичних сил, в тому числі й серед лідерів. «Нестабільну динаміку має рейтинг Радикальної партії. "Свобода" жорстко засудила ухвалення законів щодо особливого статусу Донбасу, і це знайшло відображення в соціологічних дослідженнях - підтримка націоналістів зросла», - сказав він.

Варто також зазначити тенденцію штучного ігнорування різними соціологічними службами певних політичних партій. Зазвичай керують такими «соцопитуваннями» заангажовані соціологи, які повністю підконтрольні партіям, яким і роблять на замовлення опитування. Рейтинги в таких опитуваннях визначаються не згідно громадської думки, а згідно з бажанням того чи іншого політика. Партіям, які є прямим конкурентом певної політичної сили штучно занижують рейтинг, ба більше зачасту навіть взагалі не включають у рейтингові списки, повністю ігноруючи.

Від такого чорного піару в першу чергу страждають партії, які не мають впливу на соціологічні служби і партії, які не вигідні владі.

Зокрема можна навести яскравий приклад маніпулювання думкою громади на попередніх парламентських виборах у 2012 році. Тоді за прогнозами більш ніж 10 соціологічних груп ВО «Свобода»  прогнозували результат від 2,5 відсотків до 5,1%. Але за результатами голосування на дільницях «Свобода» набрала 10,44%. Похибка, чи швидше маніпулювання думкою громади, було на рівні мінус 5, мінус 8 % від реального рейтингу.

Чи вірити сьогоднішнім рейтингам вирішувати виборцям. Варто пам’ятати лише те, що мало не за кожною соціологічною групою чи організацією стоїть конкретна політична сила, яка замовляє результати відповідно до власного бажання, а не у відповідності до реальної думки громади.

Олег Піддубний

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: